latinica  ћирилица
30/05/2019 |  21:38 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Opredjeljenje Vlade da intenzivira saradnju sa Srbima u rasijanju

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da će resorno ministarstvo u saradnji sa predstavništvima Srpske nastojati da omogući da djeca u dijaspori po jedinstvenom nastavnom planu i programu uče srpski jezik i ćirilicu, ali i istoriju i kulturu.
Drugi Forum dijaspore - forum - Foto: RTRS
Drugi Forum dijaspore - forumFoto: RTRS

Ona je na Forumu dijaspore u Banjaluci navela da se upravo radi na realizaciji takvog programa u Solunu i u Austriji.

- Prije svega, želimo da mlade generacije koje stasavaju u dijaspori očuvaju svijest o pripadnosti srpskom identitetu, pri čemu veliku ulogu imaju obrazovanje i kultura. Pravo na upotrebu maternjeg jezika je ključno za očuvanje nacionalnog identiteta, a to pravo je zagarantovano važećim međunarodnim dokumentima - rekla je Trivićeva.

Ona je navela da Forum dijaspore pokazuje opredjeljenje, težnju i odlučnost Vlade Republike Srpske da intenzivira i učvrsti saradnju sa srpskim narodom koji živi odvojeno od matice.

Trivićeva je podsjetila da su cijeneći značaj kulture u očuvanju nacionalnog identiteta u duhu međunarodnih prava i poštujući principe međunarodnih ugovora u oblasti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zajedno donijeli Povelju o srpskom kulturnom prostoru, kojom je iskazana zajednička težnja za usaglašavanje mjera od strateškog interesa za srpsku kulturu.

- Pod srpskim kulturnim prostorom podrazumijevamo prostor na kojem je srpski narod živio ili živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina - pojasnila je Trivićeva.

Ona je rekla da je prvi korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru bio Forum o ćirilici, na kojem je Ministarstvo prosvjete i kulture okupilo eminentne stručnjake da zajedno definišemo najbolji put afirmacije ćirilice i njenog osnaživanja u upotrebi danas.

- Da bismo učvrstili put nacionalnog opstanka i kulturnog napretka i gradili budućnost na temelju kulturnog nasljeđa koje nam je zavještano, moramo s više pažnje i ozbiljnosti baštiniti srpski jezik i ćirilično pismo kako u Republici Srpskoj, tako i u dijaspori - smatra Trivićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo u saradnji sa predstavništvima Republike Srpske realizuje brojne kulturne programe kao što su "Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu", "Dani Republike Srpske u Solunu", saradnja sa Nižnjenovgorodskom oblasti, a planiraju i slične manifestacije u više zemalja.

- S ciljem očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u dijaspori Ministarstvo prosvjete i kulture planira niz mjera, prije svega, otvaranje mogućnosti za obrazovanje djece prema zajedničkom nastavnom planu i programu Republike Srpske i Srbije, jačanje bibliotečkog fonda u klubovima i predstavništvima izdanjima na srpskom jeziku i ćirilici, predstavljanje naših kulturnih sadržaja u dijaspori, povezivanje kulturnih institucija i pojedinaca, saradnja pri njegovanju i očuvanju tradicionalnih običaja, saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom i eparhijama u inostranstvu - poručila je Trivićeva.

Ona je zaključila da ovo ministarstvo aktivno radi na očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i razvoju savremenog stvaralaštva, što podrazumijeva uspostavljanje tješnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru.

- Vjerujem da će upravo Forum dodatno osnažiti tu saradnju jer nam je cilj isti, a to je očuvanje nacionalnog identiteta Srba gdje god žive, a što smo dužni zavještati budućim generacijama - poručila je Trivićeva.