latinica  ћирилица
31/05/2019 |  07:19 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Drugi dan Foruma: Značajno digitalno povezivanje matice i dijaspore (FOTO)

U Banjaluci je nastavljen Forum dijaspore pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Forum je okupio oko 200 učesnika iz više od 30 zemalja, a cilj je jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje Srpske i srpskog naroda u rasijanju.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je Forum dijaspore opravdao očekivanja, jer su iznesena brojna mišljenja, poruke i ideje o unapređenju saradnje sa dijasporom koje će doprinijeti razvoju Srpske, što je zajednički cilj.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će Strategijom za saradnju s dijasporom biti definisane adekvatne mjere koje će doprinijeti unapređenju odnosa Srpske i dijaspore.

- Cilj nam je zaštita našeg pisma, jezika, kulture i tradicije. Strategijom će biti obuhvaćene ove oblasti, ali i način saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Saradnja sa dijasporom podrazumijeva i uspostavljanje boljih kontakata - rekao je Klokić na Forumu, govoreći o strategiji za saradnju sa dijasporom Republike Srpske.

Drugi forum dijaspore (Foto: Srna)

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je na panelu "Dijaspora za 21. vijek - Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosioci razvoja i promocije Republike Srpske i Srba u svijetu", da je digitalna komunikacija sve više zastupljena i da je zato veoma značajno digitalno povezivanje matice i dijaspore.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Belgiji Mario Đuragić rekao je da je ovo predstavništvo razvilo "platformu mapiranja ljudskih potencijala" Srpske u inostranstvu.

Zamjenik direktora M:tel Austrija, Milenko Cvijanović, rekao je na panelu "Dijaspora za 21. vijek" da je ova kompanija, koja je posljednjih godina prisutna na austrijskom komercijalnom tržištu, prepoznala značaj povezivanja matice i dijaspore putem telekomunikacionih usluga.

- Komunikacija matice i dijaspore, kao i ljudi iz svijeta biznisa, mora biti dvosmjerna - rekao je Cvijanović i dodao da ova kompanija već ima oko 50.000 korisnika, od čega je 40.000 pripejd, a 10.000 postpejd.

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je na prvom panelu pod nazivom "Dijaspora za razvoj Srpske" - Značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i porast zaposlenosti u Republici Srpskoj", da je Republika Srpska postala mjesto sigurnog investiranja i pouzdanog partnerstva, te da i dalje unapređuje ambijent za poslovanje.

Đokić je naveo da institucije usklađuju propise za investiranje, na čemu radi i lokalna i republička administracija.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je na Forumu da je drvoprerada sektor koji nudi dobre perspektive, jer je obim razmjene Republike Srpske sa inostranstvom 700 miliona KM.

Uspješni privrednik iz Austrije Aleksandar Čenić rekao je da su proizvođači iz Republike Srpske maksimalno spremni za "utakmice" na evropskom tržištu i poručio im da moraju biti "agresivniji" u nastupu na tom tržištu i nuđenju svojih kvalitetnih i pristupačnih proizvoda.

Čenić, koji je i predsjednik Evropske inicijative za južnu i jugoistočnu Evropu, ocijenio je da ovdašnji privrednici imaju potrebne sertifikate za nastup i na austrijskom tržištu, te da je pomenutu činjenicu pokazao nastup privrednika Srpske na nedavnom otvaranju izložbeno-prodajnog salona u Lincu, kome je prisustvovao premijer Srpske Radovan Višković.

Za sutra je planiran turistički obilazak grada, kojim je predviđena posjeta Hramu Hrista Spasitelja i Muzeju Republike Srpske, tvrđavi Kastel i šetnja Gospodskom ulicom.

Predsjednica Srpske  istakla je na otvaranju Foruma da je osnovni cilj čvršće povezivanje institucija Republike Srpske sa dijasporom.

- Mi posmatramo dijasporu Republike Srpske kao veliki resurs, ali smo svjesni da ona ne može da pokaže svoj puni potencijal ukoliko nije u vezi sa institucijama i svim aktivnostima koje činimo dugi niz godina i koje idu ka tome da napravimo institucionalnu vezu sa našim ljudima u svijetu - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će NSRS podržati svaki vid saradnje Republike Srpske i dijaspore.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je saradnja sa dijasporom izuzetno značajna za razvoj i prosperitet Republike Srpske, te da je prioritet Vlade jačanje privrede i poboljšanje standarda stanovništva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je povezivanje Republike Srpske sa dijasporom od izuzetnog značaja, čiji je cilj unapređenje saradnje u svim oblastima, a na dobrobit razvoja Srpske.

Forum dijaspore pokrenut je prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svake druge saradnje između Srpske i Srba u inostranstvu.

Prvi Forum dijaspore okupio je 150 učesnika iz 26 zemalja među kojima su bili ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih, studentskih i drugih organizacija.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.