latinica  ћирилица
31/05/2019 |  11:01 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Troje optuženih za krijumčarenje migranata sporazumno priznalo krivicu

Troje optuženih za krijumčarenje migranata u predmetu kodnog naziva "Bosfor" u prisustvu advokata sporazumno je priznalo krivicu, potpuno priznavši odgovornost za krivična djela, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U saopštenju se precizira da su shodno sporazumu za optužene predložene kazne zatvora od po jedne godine, oduzimanje nezakonite imovinske koristi, novčana kazna za jednog od optuženih, kao i obaveza svjedočenja protiv drugih optuženih u predmetu "Bosfor".

U skladu sa sporazumom, za optuženu Bejzu Karu /53/ iz Velike Kladuše predložena je kazna zatvora od jedne godine koja se može zamijeniti radom za opšte dobro, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela.

Za optuženu Edinu Zelić /34/ iz Velike Kladuše predložena je kazna zatvora od jedne godine koja se može zamijeniti radom za opšte dobro, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 760 KM.

Prema sporazumu, za optuženog Valentina Vidića /28/ iz Čapljine predložena je kazna zatvora od jedne godine koja se može zamijeniti radom za opšte dobro, 1.000 KM novčane kazne, te oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela i nezkonite imovinske koristi u iznosu od 507 KM.

Optuženi su priznali krivicu u ranoj fazi postupka, a predložene kazne su u skladu sa ulogom i odgovornošću koju su imali u izvršenju krivičnog djela.

Sporazumnim priznanjem optuženi su se obavezali na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih u okviru predmeta kodnog naziva "Bosfor".

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

Međunarodnu akciju kodnog naziva "Bosfor" izveli su policijski organi Hrvatske i BiH u martu 2017. godine.

U BiH su tom prilikom izvršeni pretresi na šest lokacija i lišeno je slobode šest licaa, dok je u Hrvatskoj akcija sprovedena na 14 lokacija.