latinica  ћирилица
31/05/2019 |  13:00 ⇒ 13:37 | Autor: RTRS

Sporazum o saradnji ERS, IRCE i Instituta "Nikola Tesla"

Predstavnici Elektroprivrede Republike Srpske, Istraživačko razvojnog centra elektroenergetike - IRCE iz Istočnog Sarajeva i beogradskog Elektrotehničkog instituta "Nikola Tesla" potpisali su danas sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji kojim se stiču se uslovi za razmjenu iskustava i unapređenje odnosa u oblasti stručne, odnosno tehničke, kao i naučno-istraživačke djelatnosti.
Potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji - Foto: RTRS
Potpisivanje sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnjiFoto: RTRS

Zajednički projekti i saradnja imaće za cilj pružanje pune tehničke podrške kompletnom sistemu Elektroprivrede Republike Srpske, kako bi ga učinili još stabilnijim i tehnički funkcionalnijim.
 
- Bićemo tehnički i stručno mnogo snažniji i jači, a saradnja će biti  značajna i za sam Institut "Nikola Tesla" jer će moći da koristi naše laboratorijske komplekse, odnosno laboratoriju visokog napona od 400 kV, koja je  jedina takva u regionu - rekao je direktor IRCE-a - Aleksandar Todorović.
 
Saradnja će se ogledati kroz izrade projektnih aplikacija, studija izvodljivosti i analiza, ispitivanja i dijagnostike elektro opreme, usavršavanja stručnog kadra. Јedan od bitnijih budućih zajedničkih projekata u sistemu ERS-a će biti zamjena sistema pobude na generatorima HE na Drini.
 
Generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović istakao je da potpisivanjem ugovora ERS želi da ojača naučno-tehničke institucije u svom resoru.

Saradnja će biti od velikog interesa i za Institut "Nikola Tesla", a od posebnog značaja biće međulaboratorijsko poređenje, odnosno međusobno tehničko dopunjavanje laboratorija koje posjeduju obje institucije, naglasio je Zoran Ćirić, direktor Centra za automatiku i regulaciju Instituta "Nikola Tesla".
 
U planu je i zajedničko djelovanje na određenim projektima koji su van granica Republike Srpske, odnosno BiH i regiona.