latinica  ћирилица
31/05/2019 |  14:36 | Autor: SRNA

Klokić: Strategija će definisati mjere za unapređenje odnosa sa dijasporom

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas u Banjaluci da će strategijom za saradnju s dijasporom biti definisane adekvatne mjere koje će doprinijeti unapređenju odnosa Srpske i dijaspore.
Zlatan Klokić - Foto: SRNA
Zlatan KlokićFoto: SRNA

- Cilj nam je zaštita našeg pisma, jezika, kulture i tradicije. Strategijom će biti obuhvaćene ove oblasti, ali i način saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Saradnja sa dijasporom podrazumijeva i uspostavljanje boljih kontakata - rekao je Klokić na Forumu dijaspore, govoreći o strategiji za saradnju sa dijasporom Republike Srpske.

On je istakao da je neophodno uspostavljanje institucionalnih okvira za sve vidove saradnje Republike Srpske i dijaspore.

- Pokušavamo pronaći trajni način saradnje sa dijasporom. Naš cilj je jačanje odnosa i vraćanje međusobnog povjerenja, kao i kreiranje eklektronskih platformi za komunikaciju - dodao je Klokić.

On kaže da bošnjačka politika želi da stvori vještačku BiH dijasporu, i to odavno rade.

- Oni žele da crpe materijal za strategiju na nivou BiH i stvaranje dijaspore. Zato smo odlučili da napišemo svoju strategiju da nam je drugi ne bi nametali - naveo je Klokić.

Klokić je naglasio da je namjera Republike Srpske da bude sačinjen registar dijaspore.

- Cilj nam je kreiranje aktivne mreže da bi mogli da kvalitetno razmjenjujemo informacije. Značajan je i rad predstavništava Republike Srpske, jer mogu doprinijeti zaštiti ugleda i značaja Srpske i njenih institucija - kaže Klokić.

On je napomenuo da je cilj Vlade Republike Srpske širenje mreže predstavništava, ali nakon kvalitetne analize rada postojećih.

Klokić je rekao da će, uz navedeni dokument, biti usvojen i akcioni plan za njegovu realizaciju.

- Dijaspora je nezaobilazan faktor u podizanju ekonomskog standarda u Srpskoj. Ona mora biti više uključena u sveobuhvatni razvoj Srpske. Dijaspora bi mogla da kanališe u Republiku Srpsku znanja i vještine i pomogne u povezivanju institucija - zaključio je Klokić.