latinica  ћирилица
31/05/2019 |  16:33 ⇒ 22:15 | Autor: RTRS

Dijaspora značajna za održivi ekonomski rast i veću zaposlenost u Srpskoj (FOTO)

U Banjaluci je zatvoren Drugi forum dijaspore, koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Željke Cvijanović.

Tokom dva dana, 200 učesnika iz više od 30 zemalja, učestvovalo je na tri panela čiji cilj je bolje povezivanje dijaspore i matice. Forum je ocijenjen uspješnim, a organizatori očekuju da će u narednom vremenu donijeti i konkretne rezultate.

Saradnja privrednika u prvom planu. Na panelu "Dijaspora za razvoj Srpske", ukazano je na značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i veću zaposlenost u Srpskoj. Među učesnicima bio je i Stojan Stevanović, predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj. Vlasnik hotela u Cirihu, u rodnim Loparama otvorio je svoju firmu. 

- Јa sam uložio u svoj podmajevički kraj. Uložio sam u Lopare dosta i ne samo ja, nego sam radio na tome. Nas petorica iz Švajcarske otvorili smo firme u Loparama, uložili smo tu. Evo neka stoji i na Forumu kao modus ulaganja u Srpsku da se može ulagati u Republiku Srpsku. Imamo i dva čovjeka iz Austriji koje su otvorili firmu u Loparama - rekao je predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović.

Srbi u Lincu pokazali su se kao savjesni privrednici i radnici koji imaju najviše prekovremenih sati rada i najmanje koriste godišnji odmor. O tome svjedoči Aleksandar Čenić, vlasnik kompanije koja u ovom austrijskom gradu posluje već 30 godina, a razmišlja i o otvaranju poslovnice u Srpskoj. 

Drugi Forum dijaspore (Foto: RTRS)

- Svakim danom sve više mijenjam svoje mišljenje o Republici Srpskoj, naravno u pozitivnom smislu. Јer sam vidio da je Republika Srpska sa ovom Vladom koju sada ima na najboljem putu da ponudi sigurnost što je svakom od nas najvažnije za otvaranje firme - izjavio je predsjednik Evropske inicijative za južnu i jugoistočnu Evropu Aleksandar Čenić.

Panel "Dijaspora za 21. vijek" ponudio je odgovore na pitanja o novom konceptu umrežavanja, digitalnom povezivanju matice i dijaspore i o ulozi mladih kao nosiocima razvoja i promocije. Ukazano je i na uslove u kojima naši studenti studiraju u inostranstvu, koji su označeni kao znatno teži nego domaćim studentima.

- Smatram da taj veći trud koji se od naših studenata očekuje dobra stvar, jer stiču radne navike i mogu da se bore za svoja prava u tuđoj sredini i tako promovišu svoj narod kroz svoje uspjehe - kaže Katarina Grek iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković zatvarajući drugi Forum dijaspore istakao je da je Forum opravdao očekivanja, jer su iznesena brojna mišljenja, poruke i ideje o unapređenju saradnje sa dijasporom koje će doprinijeti razvoju Srpske, što je zajednički cilj. Nadležno Odjeljenje, koje je Vlada početkom godine uspostavila u okviru Ministarstva za evropske integracije, učesnicima Foruma predstavila je Strategije za saradnju sa dijasporom Republike Srpske. 

- Četiri ključna pravca u kojima treba da se krene jesu očuvanje nacionalnog identiteta, ekonomska saradnja u oblasti IT sektora, sporta, kulture i jača saradnja institucija Srpske sa dijasporom - naveo je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Iako je forum zvanično završen, organizatori su za učesnike pripremili još aktivnosti – turistički obilazak Banjaluke, koji je planiran za sutra. Planiran je obilazak Hrama Hrista Spasitelja, Gospodske ulice, Muzeja Republike Srpske i tvrđave Kastel.