latinica  ћирилица
02/06/2019 |  18:53 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Stanari: Poslovnom zonom privlače investitore da ulažu i otvaraju nova radna mjesta

Opština Stanari gradi poslovnu zonu kako bi privukla investitore da ulažu i otvaraju nova radna mjesta.

Poslovna zona biće spremna do septembra, a mogla bi obezbijediti najmanje 150 radnih mjesta.

Termoelektrana u Stanarima okosnica je razvoja najmlađe opštine u Srpskoj, ali ne smije biti i jedina,pa su nadležni odlučili da šansu daju zainteresovanim investitorima. Tri proizvodne hale već niču i do septembra oko 5.000 kvadrata biće na raspolaganju privrednicima.

- Treba da se završi do septembra, da bude vanjsko uređenje, parking, prikljčune saobraćajnice, kompletno opremanje od struje do vode - rekao je Dušan Panić načelnik opštine Stanari.

Što prije biće raspisan i javni poziv investitorima sa cijenama zakupa koje su, kako kažu, najpovoljnije u okruženju.

- Gledalo se u okruženje da te cijene budu daleko povoljnije, niže i obrađivači koji su to preračunavali gledali su da to stimulativno djeluje na buduće investitore - istakao je Ostoja Stevanović predsjednik SO Stanari.

Dragomir Vidović odbornik dodao je da je cijena prihvatljiva.

- Imajući u vidu, ako gledamo okruženje gdje je to znatno skuplje po kvadratu u okruženju. A, ako bude potencijalnih investitora gdje je to opravdano postoji mogućnost da se donese i druga odluka oko nižih cijena - dodao je Vidović.

Investitorima koji odluče da u Stanarima razviju posao opština će ponuditi pogodnosti zakupa, zavisno od toga koliko radnika zaposle. Razmišlja se i o varijanti da investitori sami grade poslovne objekte.

- Mi nudimo, a ima još u toj inudstrijskoj zoni tri gdje ćemo dati zemljište da potencijalni investitori prave kao što radi Derventa, Prnjavor, a nadam se da ćemo mi biti još povoljniji - dodao je načelnik opštine Stanari.

Za gradnju poslovne industrijske zone opština Stanari do sada uložila je više od milion maraka. Tim novcem pokriven je otkup zemljišta i izgradnja i kompletno opremanje proizvodno-poslovnih hala.