latinica  ћирилица
02/06/2019 |  19:00 ⇒ 03/06/2019 | 08:15 | Autor: RTRS

Brod: Obilježena godišnjica progona 16.000 Srba

U Brodu je obilježena 27-a godišnjica, stradanja i progona 16 hiljada Srba, koje su 92.godine sa područja ove opštine protjerale regularne Hrvatske oružane snage i pripadnici paravojnih muslimansko-hrvatskih jedinica.

Marš "Putevima prvog srpskog egzodusa u BiH", organizuje se u znak sjećanja na sve stradale Srbe u proteklom ratu sa područja opština Brod, Doboj, Derventa i Modriča.

Na maršu "Putevima prvog srpskog egzodusa u BiH", od Broda do Lipe učesnici su prešli stazu dužine 10 kilometara a maratonaci i biciklisti 27. Među njima je bila i Stana Stević, koja se poklonila sjenima sinova Mile i Zdravka, koji su živote dali za slobodu.

- I to bi trebao svako, da se sjeti šta je i kako je, ko ima svoju dejcu, da provede da vidi, kako su naša djeca borila se - rekla je Stevićeva.

Prvi progon i pogrom Srba u BiH desio upravo u Brodu od 10. do 12 maja 1992. godine. Marš je i sjećanje i opomena da to ne smije ponoviti.

- I zahvaljujući odvažnosti, naših hrabrih boraca uz pomoć boraca Podnovlja, Dugog Polja, Botacije, ovih krajeva, uspjeli smo, ovdje da zasutavimo neprijateljsku ofanzivu. Da ih nismo tada zaustavili, neprijatelj bi izašao na rijeku Bosnu, i pitanje je da li bi bio put, koridora spasa - naveo je Zoran Vidić predsjednik Boračke organizacije iz Broda.

Za tri mjeseca, odbrane od napada Regularnih hrvatskih oružanih snaga na liniji odbrane od Modriče do Doboja, na planini Vučjak, zasutavljen je prodor HVO-a u dubinu Srpske teritorije. Pobjedom VRS u bici na Lipi, na Vučjaku, postavljen je kamen- temeljac današnje Republike Srpske.

- Namjere naših tadašnjih neprijatelja, ovdje su se možda na početku rata i najbolje vidjele. Namjera je bila da se čitav srpksi narod protjera sa vijekovnih srpskih ognjišta, i da BiH, kako su to njihovi lideri tada i govorili u Bosni i Hercegovini, bude 100% vlasti na 100% teritorije, tadašnje muslimansko-hrvatske koalicije - istakao je Milomir Savić predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske

Načelnik Opštine Brod Ilija Јovičić se zahvalio na velikom odzivu na ovaj događaj.

- Ovo znači da mi poštujemo Vučijačku brigadu, da poštujemo tekovine naše borbe Otadžbinskog rata. I da nikada nismo zaboravili niti ćemo zaboraviti one, koji su najviše dali za slobodu, za našu Republiku Srpsku - dodao je on.

Na 27-u godišnjicu u spomen-crkvi, Svetog Kneza Јovana Vladimira, na Lipi, služen je parastos za 133 borca VRS sa Vučjaka i 47 vojnika, tadašnje ЈNA, koji su stradali za tri mjeseca bitke sa HVO-om na frontu dugom 25 kilometara.