latinica  ћирилица
05/06/2019 |  07:50 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva i Dodik u Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu sutra počinje Ekonomski forum na kojem će učestvovati više od 1500 ruskih i međunarodnih kompanija iz oblasti finansija, informacionih tehnologija, poljoprivrede, rudarstva. Tamo će biti predsjednica Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Željka CvijanovićFoto: RTRS

Iz Kabineta predsjednice saopšteno je da će Cvijanovićeva tokom posjete Sankt Peterburgu razgovarati sa vršiocem dužnosti gubernatora Peterburga Aleksandrom Beglovim i tom prilikom potpisati "mapu puta" aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske, za period od 2019. do 2021. godine.

Predsjednica Republike učestvovaće na Međunarodnom ekonomskom forumu u panel- sesiji "Јednake mogućnosti u doba digitalne ekonomije" i prisustvovati plenarnoj sesiji na kojoj je predviđeno obraćanje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsjednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

Ranije je rečeno da će Cvijanovićeva i Dodik u Sankt Peterburgu razgovarati o rehabilitaciji dogovora u vezi sa gasom i odvajanju kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.

Razgovaraće sa rukovodstvom Gasproma o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, kao i izgradnji gasne termoelektrane.

Dodik je, za ATV, rekao da će se sastati i sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, kao i sa gradonačelnikom Sankt Peterburga.

Dodik će na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina, učestvovati na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kojem će prisustvovati i predsjednik Kine Si Đinping.

Povezane vijesti:

Srpska dosljedna vojnoj neutralnosti

Dodik: Cilj blokade je uspostavljanje bošnjačke dominacije