X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
05/06/2019 |  10:22 ⇒ 24/07/2019 | 12:03 | Izvor: SRNA

Ilić: Provjeravamo da li je zagađeno i zemljište izvan Incela

Ekološki inspektori su iz Poslovne zone Incel u Banjaluci do sada uzeli ukupno 39 uzoraka zemljišta koje detaljno analiziraju, među kojima su dva uzorka dvorišta obližnjih kuća zbog sumnje da je i ta zemlja zagađena jer se nalazi nadomak mjesta gdje su pronađeni ulje piralen i opasni teški metali, rekao je direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske Predrag Ilić.
Incel - Foto: RTRS
IncelFoto: RTRS

Ilić je dodao da će narednih dana inspektori nastaviti sa uzimanjem uzoraka, tako da se rezultati analiza ne mogu očekivati do kraja iduće sedmice.

- Riječ je o uzorcima uzetim sa površinskog sloja zemlje, od 25 centimetara, jer je to sloj sa kojeg se zagađenje širi vjetrom i veoma lako može preći na obližnje poljoprivredne površine - rekao je Ilić za današnji Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, inspektori uzimaju uzorke za dubinske analize, do 50 centimetara, i to na lokacijama gdje su već našli zagađujuće materije.

On je dodao da je Poslovna zona Incel staro, davno propalo industrijsko zemljište koje je iza sebe ostavilo velike količine otpadnih ulja i hemikalija.

- Inicijator analiza bio je nedavni požar kod nekadašnje Energane, kada su se zapalili otpad i piralensko ulje. Institut je u aprilu uzeo osam uzoraka u Incelu. Četiri za Poslovnu zonu Incel, dva za firmu Bil kolor metal i dva za Lukić-invest Banjaluka. To je urađeno prema nalogu gradskog ekološkog inspektora, jer se potencijalno sumnjalo da na tim lokacijama postoji veliki izvor zagađenja - rekao je Ilić.

On je istakao da su urađene analize za PCB /piralen/, TPH, olovo, nikl, bakar, kadmijum i živu i u svih toh osam uzoraka su konstatovane velike koncentracije piralena i drugih zagađujućih materija.

Ukoliko budu otkrivene i nove lokacije zagađenog zemljišta, kaže Ilić, kompletni izvještaji biće dostavljeni svim pravnim licima u Incelu, gradu Banjaluka, kao i nadležnim inspekcijama.

On je poručio da je ovo prilika da se to pitanje riješi i sanira zajedničkim snagama jer je riječ o opasnim materijama.