latinica  ћирилица
05/06/2019 |  11:47 ⇒ 12:49 | Autor: Agencije

Prognoza Akjuvedera za ljeto: Paklene vrućine, a Balkan "će platiti cijenu" (FOTO)

Balkanu prijete jake ljetnje oluje, koje bi mogle biti sposobne i da stvore tornada, a sa Zapada stiže pakao, prenose hrvatski mediji prognoze Akjuvedera.
Paklene vrućine - Foto: B92
Paklene vrućineFoto: B92

Naime, kako piše hrvatski portal Ekspres, Akjuveder za ljeto ove godine u Evropi predviđa da će ono biti izrazito toplo, ako ne i sa opasnim prodorima "žestokih oluja". U izvještaju se navodi i da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije do Poljske i Mađarske.

- Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog ljeta kada su rekordne temperature mjerene u dijelovima Portugala, Belgije, Holandije, Njemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko sedam dana - napisao je Erik Lester, jedan od Akjuvederovih meteorologa.

On je naveo da se temperature više od 38 stepeni Celzijusa mogu očekivati na potezu od sjeverne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Drugi meteorolog Meteorolog Tajler Rojs kaže da bi se temperature više od 40 stepeni mogle očekivati u dijelovima istočne i južne Francuske, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gdje je moguće da "zareda" nekoliko dana s temperaturama od 43 stepena pa i više. Ipak, tropske vrućine neće zahvatiti cijelu Evropu.

Јedno od njih je Skandinavija. Vrućine ne bi trebalo da budu nesnosne ni na Balkanu, ali uz vrlo "gadnu cijenu": na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na sjeveru, te Bugarske na istoku, predviđaju se grmljavinske oluje.

- Ove oluje donijeće brojne gromove, poplave i razorne vjetrove s gradom. Najsnažnije oluje biće u stanju da stvore tornada - rekao je Rojs.