latinica  ћирилица
05/06/2019 |  12:21 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Ekonomski forum u Sankt Peterburgu - u fokusu modernizacija energetskog sektora

U Sankt Peterburgu od 6. do 8. juna biće držan Međunarodni ekonomski forum, a ključna tema je razvoj i modernizacija energetskog sektora.
Ekonomski forum Sankt Peterburg (Foto:Russian Exports) -
Ekonomski forum Sankt Peterburg (Foto:Russian Exports)

Na ovom veoma važnom ekonomskom događaju učestvuju i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Koliko je važan ovaj forum, potvrđuje i to da će ove godine prisustvovati više od 17.000 posjetilaca iz više od 140 zemalja svijeta.

Kako je najavljeno, na Forumu će učestvovati i predsjednik Bugarske Rumen Radov, premijer Јermenije Nikol Pašinjan, premijer Slovačke Peter Pelegrini, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutijeres.

Panel o energetici je važna tema u poslovnom programu SPIEF-a, a na sesiji će biti predstavljena sveobuhvatna analiza održivog razvoja naftne i gasne industrije, uz naglasak na njenu multinacionalnu, multikulturalnu prirodu i geografsku raznolikost, najavljuje organizator foruma, Fondacija Roskongres, u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Tokom diskusije, učesnici će razmijeniti mišljenja o trendovima na energetskim tržištima, o transformaciji globalne naftne i gasne industrije, o uticaju geopolitičkih faktora na tržišta, a procijeniće i potencijal za saradnju i inovacije zarad efikasnog prelaska na ekonomiju sa niskom emisijom ugljen-dioksida.

Sesijom će moderirati član državne Dume, novinar i predsjednik nadzornog odbora Ruske humanitarne misije, Јevgenij Primakov, i predsjednik Sasakava fondacije za mir, Nobuo Tanaka, dok će ključnu prezentaciju održati izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin.

Na sesiji "Globalni energetski sektor: Izazovi i mogućnosti" biće riječi o neprekidnoj transformaciji svjetskih energetskih tržišta i trajnom mijenjanju strukture tražnja energije.

Panelisti će diskutovati o ruskoj strategiji za tržišta nafte i gasa, kao i o uspostavljanju prave ravnoteže između maksimiziranja ulaganja u proizvodnju nafte u nastojanju da se poveća tržišni udio i mogućnosti nastavka tjesne saradnje sa zemljama proizvođačima nafte u cilju ograničavanja proizvodnje.

Izvještač "Blumberg" televizije Anmari Hordern će moderirati sesijom, a među glavnim govornicima su ruski ministar energetike Aleksandar Novak, izvršni direktor Ruskog direktnog investicionog fonda Kiril Dmitrijev i direktor Rojal Dač Šela Ben van Berden.

Najavljena je i sesija o strateškom putu za energetske kompanije.

U saopštenju Roskongresa se podsjeća da su države članice Ujedinjenih nacija 2015. godine jednoglasno podržale rezoluciju "Transformacija našeg svijeta: Agenda za održivi razvoj do 2030. godine", koja definiše akcioni plan za podizanje životnog standarda, očuvanje planete i postizanje prosperiteta.

Nafta i gas će, kako se navodi u agendi, zadržati sistemsku ulogu u globalnoj strukturi energetskih resursa, a kontinuirani razvoj industrije biće ključ za eliminaciju gladi i siromaštva, smanjenje socijalne nejednakosti i osiguravanje dobrog životnog standarda, koji je obavezan za održivi razvoj.

Podsjećanja radi, Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu se od 1997. godine održava u ovom gradu, a od 2005. godine pod pokriviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Pored brojnih šefova država, premijera i ministara, na forumu će učestvovati više od 200 lidera vodećih svjetskih kompanija i više od 700 najuticajnijih kompanija iz Rusije.

Forum se održava od 6. do 8. juna.