latinica  ћирилица
06/06/2019 |  08:17 ⇒ 08:32 | Autor: SRNA

Marinković: Prinosi će biti smanjeni

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je Srni da vremenske neprilike, koje traju više od mjesec dana, pričinjavaju znatnu štetu poljoprivrednim proizvođačima i sve ukazuje da će prinosi biti smanjeni.
Šamac - Stojan Marinković - Foto: SRNA
Šamac - Stojan MarinkovićFoto: SRNA

- Suočeni smo sa prekomjernom vlagom u zemljištu i sve kulture, prevashodno ozime, trpe velike šokove i stvaraju odličnu podlogu za razvoj patogena. Pšenica i ječam su tretirani već dva puta, ali sada prijeti ponovo opasnost od pojave fuzarijoze klasa - rekao je Marinković.

On je dodao da ukoliko vremenske prilike dozvole u narednim danima nije isključena mogućnost trećeg tretmana sa nekim od fungicida kako bi poljoprivrednici uspjeli da zaštite klas koji obećava dobar rod u pojedinim parcelama.

- Kada su u pitanju proljetne kulture svjedoci smo da je kukuruz potpuno zaustavio porast, da se korov budi. Soja je na pojedinim parcelama potpuno uništena, kao i kukuruz, tako da je jako neizvjesno šta nas očekuje u narednom periodu. Јedino što je izvjesno je pad kvaliteta i količine prinosa - naveo je Marinković.

On podsjeća da su i voćari i povrtari takođe suočeni sa velikim problemima.

- Kiša je oštetila rod višnje, trešnje i drugih proljetnih voćki, a na otvorenom polju povrtarske kulture ne mogu da pokrenu svoj redovan fiziološki ciklus i da počnu da stasavaju - rekao je Marinković.