latinica  ћирилица
06/06/2019 |  12:35 | Autor: B92

Safin: Novak može da igra do 40. godine i prestigne Federera!

Bivši broj jedan svjetskog tenisa, Rus Marat Safin, kao i mnogi drugi, uvjeren je da najbolji teniser svijeta Novak Đoković ima velike izglede da u dogledno vrijeme stigne rekord Rodžera Federera od 20 Grend slem titula.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Na pitanje, kako vidi završnicu i ko bi mogao da pobjedi, bio je jasan.

- Zna se da se Rafa i Novak najviše pitaju o tituli. Takođe, vjerujem da Novak može da stigne Federera po broju velikih titula. Siguran sam, zaista. Pred njim je još dosta godina i prilika. Koliko mu je, 32? Svakako da će sve zavisiti od njegovog zdravlja, ali ako ovako nastavi da igra, mogao bi da igra lako i do 40. godine - tvrdi Safin.

Safin je rekao i da ne brine kako će biti u svijetu tenisa kada se povuku članovi velike trojke.

- Budućnost je svijetla. Imamo Zvereva, Hačanova, Medvedeva, Cicipasa, biće to veoma interesantna vremena kada se Rodžer, Rafa i Novak povuku. Doći će i neki novi igrači, biće to sasvim druga priča - kaže Marat.

Safin kaže i da ne mora da brine ko će ga naslijediti kada je riječ o teniserima iz njegove zemlje. Neki su se već afirmisali.

- Ne znam, nisam razmišljao na taj način ko mi je nasljednik. Hačanov je dobar, Medvedev takođe, siguran sam da će i Andrej Rubljov će za godinu dvije biti onaj pravi. Ne brinem za sada, ruski tenis trenutno veoma dobro stoji.

Za Đokovića i Nadala, koji su po mnogima najveći favoriti za trofej, kaže da još nisu rekli sve što imaju.

- Ubjeđen sam da će Đoković i Nadal biti u vrhu još nekoliko godina, kao što je to slučaj sa Rodžerom Federerom sada. Mislim da igraju svi veoma dobro, i dejluju mi trenutno da su nedodirljivi - dodao je Safin.

Marat je jedan od igrača koji je dio onog velikog ruskog talasa koji je zapljusnuo svijet tenisa prije dvadeset i više godina. Tada je krenula "invazija sa istoka", i mnogo je dobrih igrača, ne samo iz Rusije već uopšte istoka Evrope i Balkana, stupilo na veliku scenu. Marat zna zašto su svi uspjeli.

- Mislim da smo tako uspješni zato što smo gladniji uspjeha. Zapadni svijet je takav, ovde svi imaju mnogo novca, tako da djeca nemaju motivaciju da se bore i igraju. Mi na istoku se uvijek mučimo sa novcem, tako da smo i sa te strane posebno motivisani. Tako je to, oduvijek smo bili siromašniji, za nas je veliki turnir uvijek prilika. Razumjete me, zar ne? Sa Francuzima, Amerikancima, uvijek je drugačija priča. Nama je tenis uvijek prilika da pobjegnemo od bijede. Otuda smo motivisaniji više od Francuza, Italijana, Amerikanaca i ostalih sa zapada - zaključio je Safin.