latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:21 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Otvoren "Sajam zavičaja" u Novom Sadu

Prvi "Sajam zavičaja - zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu" u Novom Sadu okupio je oko 50 zavičajnih udruženja koja prezentuju svoju kulturu, tradiciju i običaje i djelovanjem čine most između Srbije i država iz kojih su se ovdje doselili, rekao je potpredsjednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.
Novosadski sajam (Foto: sajam.net) -
Novosadski sajam (Foto: sajam.net)

Milićević je istakao da je intencija ove manifestacije da bude integrišuća i koheziona snaga za pripadnike naroda i u Srbiji i u regionu, ali i stimulans za napredak regiona u cjelini.

- Naša saradnja je s jedne strane bazirana na zajedničkim emocijama koje reč zavičaj simbolizuje. S druge strane ona mora da bude bazirana i na obostranom interesu - rekao je Milićević, koji je sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Dragicom Kovač otvorio u Novom Sadu prvi "Sajam zavičaja".

Milićević je dodao da obostrani interes može da se pronađe u zajedničkim poslovnim poduhvatima.

- Pokrajinska vlada apsolutno podržava podsticanje naših institucija, privrednika, turističkih radnika i kulturnih i drugih poslenika za produbljivanje i razvoj postojećih i pronalaženje novih oblika međusobne saradnje - naglasio je Milićević.

On je dodao da je prvi "Sajam zavičaja" okupio sve one koji su već sada nosioci te saradnje i koji, u budućnosti, toj saradnji mogu dati nove oblike, i novu sadržinu, saopšteno je na sajtu Vlade Vojvodine.

Prema Milićevićevim riječima, među njima su predstavnici privrednih komora Republike Srpske, Banjaluke, Vojvodine, turističkih organizacija Srpske i Vojvodine, Zajedničkog vijeća opština Vukovara, privrednici iz zemalja regiona.

Milićević je podsjetio da je prije nekoliko dana Vlada Republike Srpske prihvatila donaciju Vlade Srbije u iznosu od 9,3 miliona evra za finansiranje projekata u lokalnim zajednicama u Srpskoj.

On je dodao da se kroz vojvođanski Fond za izbjegla i raseljena lica u kontinuitetu pomaže onima koji su došli u Srbiju, ali i povratnicima.

Kovačeva je izrazila zadovoljstvo zbog organizavanja manifestacije koja, kako je istakla, pruža priliku da se da se na jednom mjestu skupe ideje, stvaralaštvo i predstave potencijali srpskog naroda.

- Ova manifestacija promoviše vrijednost zajedništva, saradnje i razvoja, a s druge strene, doprinosi unapređenju saradnje u brojnim oblastima i dodatnoj afirmaciji naših potencijala u regionu - naglasila je Kovačeva.

Ona je kao oblast od zajedničkog interesa istakla turizam, navodeći da je svaki treći turista u Srbiji iz Srpske.

"Sajam zavičaja" zajednički su organizovali vojvođanaski Sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Fond za pruženje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima.

Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Srpske, članovi vojvođanske vlade, poslanici u vojvođanskom parlamentu, predstavnici Zajedničkog vijeća opština Vukovar.