latinica  ћирилица
06/06/2019 |  14:08 ⇒ 14:09 | Autor: SRNA

Identifikovani posmrtni ostaci sedmoro Srba

U Zagrebu je identifikovano sedam lica srpske nacionalnosti stradalih na području Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine u ratu devedesetih godina prošlog vijeka, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas.
Veritas (foto: veritas.org.rs) -
Veritas (foto: veritas.org.rs)

Veritas je naveo da su ova lica identifikovana prošle sedmice.

Identifikovan je Đuro Bubalo /80/ iz Ličkog Petrovog Sela kod Korenice, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz pojedinačne grobnice Plitvička jezera.

Veritas je naveo da su identifikovani i Ilija Kordić /63/ i njegov brat Stojan Kordić /65/ iz Rudopolja kod Otočca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz pojedinačne grobnice u Rudopolju.

Identifikovan je Đorđe Mamuzić /37/ iz Podvelebita kod Gračaca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2006. godine iz grupne grobnice u Žitniku, kao i Željko Uzelac /35/ iz Zalužnice kod Otočca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz grupne grobnice u Vodoteču.

Veritas je naveo da je identifikovan i Rade Ralić /41/ iz Blata kod Plaškog, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u oktobru 2018. godine iz pojedinačne grobnice u Otočcu.

U saopštenju je navedeno da su svi stradali u akciji "Oluja" u avgustu 1995. godine.

Identifikovana je i Ana Krajnović /60/ iz Kusonja kod Pakraca, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u decembru 2000. godine iz pojedinačne grobnice u Kusonjama, a koja je stradala u decembru 1991. godine.

Veritas je istakao i da su prema saopštenju resornog hrvatskog ministarstva, prošle sedmice u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci šest lica stradalih 1995. godine, koji su ekshumirani iz asanacijskih grobnica sa područja Ličko-senjske županije, te jednog lica iz Požeško-slavonske županije.

Ukazali su da u tom saopštenju nisu navedena imena identifikovanih, kao ni njihova nacionalna, niti bilo kakva druga pripadnost, te da je zbog toga ovaj centar saopštio da je riječ o licima srpske nacionalnosti.

Uprava za zatočene i nestale pri resornom hrvatskom ministarstvu sprovela je još nekoliko sličnih identifikacija, čija imena do sada nisu objavljena, navedeno je u saopštenju.

Veritas je naveo da je riječ o Milošu Rabljenoviću /73/ iz Јovca kod Petrinje, koji je identifikovan 1. aprila 2016. godine, Stojanu Draškoviću /66/ iz Selišta kod Gline, identifikovanom 15. decembra 2017. godine i Milu Crevaru /52/ iz Crevarske strane kod Vrginmosta, koji je identifikovan 23. aprila prošle godine.

- To su i Miladin Vučković /62/ iz Lapovca kod Slunja, identifikovan 23. aprila 2018. godine, Petar Maljković /43/ iz Majskog Trtnika kod Gline, koji je identifikovan 11. decembra 2018. godine i Dragica Mraović /65/ iz Čremušnice kod Vrginmosta, identifikovana 11. decembra 2018. godine - navedeno je u saopštenju.

Oni dodaju i da je među njima i Milenko Puhar /27/ iz Donjih Bogićevaca kod Okučana, koji je identifikovan 18. decembra 2018. godine.

U posljednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.600 srpskih žrtava iz Hrvatske i bivše Republike Srpske Krajine, od kojih su do sada identifikovana 1.203 posmrtna ostatka.

Za razliku od hrvatskog ministarstva za boračka pitanja, prema čijim podacima Hrvatska još traga za 1.488 nestalih lica, te posmrtnim ostacima 414 lica, što ukupno čini 1.902 neriješena slučaja iz proteklog rata, na "Veritasovom" spisku nestalih još se nalazi 1.761 lice srpske nacionalnosti nestalo u periodu 1991-1995. godine na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Među nestalima su 1.273 civila, od kojih 493 žene, navedeno je u saopštenju.

Iz Udruženja Veritas ističu i da raspolažu pouzdanim podacima za još 163 registrovana grobna mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci ubijenih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i 24 godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.