latinica  ћирилица
06/06/2019 |  16:03 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

UKC: Razmjena iskustava sa ruskim stručnjacima o rekonstrukciji dojke

Ljekarski tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske obavio je danas primarnu rekonstrukciju dojke, koju je prvi put prenosio putem video-linka kolegama iz Onkocentra u Sankt Peterburgu sa ciljem stručnih konsultacija i razmjene mišljenja u toku operativnog zahvata.
Operativni zahvat primarne rekonstrukcije dojke - Foto: SRNA
Operativni zahvat primarne rekonstrukcije dojkeFoto: SRNA

Riječ je o operativnoj proceduri koja podrazumijeva odstranjenje i rekonstrukciju dojke anatomskim implantom u jednom aktu, saopšteno je iz UKC.

Iz ovog centra navode da se pacijentkinja čiji su inicijali Ј.B. /49/ osjeća dobro i postoperativni tok protiče uredno, te da će ostati hospitalizovana na Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju radi daljeg liječenja. 

- Veoma važan momenat u liječenju karcinoma dojke, nakon njenog odstranjenja predstavlja i estetski segment, stoga je važno posvetiti pažnju estetskoj hirurgiji, odnosno rekonstruktivnoj i plastičnoj hirurgiji, te podići svijest o njihovom značaju - navedeno je u saopštenju.

Primarnu rekonstrukciju dojke uspješno su izveli načelnik Centra za dojku UKC-a Aleksandar Guzijan, specijalista opšte hirurgije i načenik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš.

Iz UKC-a navode da je saradnja eminentnih stručnjaka Onkocentra Sankt Peterburga i ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Srpske rezultirala uspješnom rekonstrukcijom dojke. 

- Ovo je još jedan vid kontunuirane medicinske edukacije i međunarodne saradnje, kao i razmjene pozitivnih iskustava u dijagnostikovanju i liječenju i hirurškom zbrinjavanju onkoloških oboljenja između Onkocentra u Sankt Peterburgu i UKC-a Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

Iz ove zdravstvene ustanove podsjećaju da su tradicionalne prijateljske veze Republike Srpske i Rusije u septembru prošle godine rezultirale prvim korakom u praktičnoj realizaciji saradnje u sferi zdravstva.

Karcinom dojke je preventabilan karcinom, te se u okviru Programa prevencije i kontrole nezaraznih bolesti u Republici Srpskoj preporučuje svakoj ženi starijoj od 40 godina ultrazvučni i mamografski pregled dojki.

Univerzitetski klinički centar Srpske regionalni je lider u rekonstruktivnoj hirurgiji dojke, a medicinsko osoblje Centra za dojku i Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju u kontinuitetu ulaže napore kako bi svaka žena sačuvala simbol ženstvenosti.

Prva primarna rekonstrukcija dojke u UKC Republike Srpske urađena je 2008. godine.