latinica  ћирилица
06/06/2019 |  18:14 | Autor: TANЈUG

Do kraja juna bar jedno novo poglavlje za Srbiju

Mogućnost da Srbija u junu ne otvori nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU nije opcija, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u Briselu.
Srbija i EU - Foto: TANЈUG
Srbija i EUFoto: TANЈUG

Prema posljednjim informacijama, Rumunija, kao predsjedavajuća Savjeta EU, planira da za 27. ili 28. jun zakaže Međuvladinu konferenciju sa Srbijom na kojoj bi trebalo biti otvoreno bar jedno novo pristupno poglavlje.

Njemački i francuski diplomatski izvori u Briselu navode da je za otvarnje novog poglavlja sa Srbijom neophodno ispuniti dodatne uslove kao što su skidanje države sa "sive liste" Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali tokom posjete Briselu u maju najavio je da će Srbija "zvanično i formalno" biti skinuta sa ove liste na konferenciji tog tijela 20. juna u Orlandu.

Na spekulacije da bi Srbija mogla da ostane bez i jednog otvorenog poglavlja tokom rumunskog predsjedvanja EU, diplomatski izvori Tanjuga napominju da to "nije opcija".

Tanjug u Briselu saznaje i da je evropski komesar za pristupne pregovore Јohanes Han u srijedu, 5. juna, predstavio ambasadorima zemlja članica EU izvještaj o napretku zemalja u procesu proširenja.

Poslije predstavljanja Paketa proširenja u Evropskiom parlamentu prošle nedjelje, Evropska komisija je ove nedjelje informisala zemlje članice o napretku šest partnera sa Zapadnog Balkana i Turske u procesu evrointegracija.

Izvještaji su predstavljeni na nivou radne grupe za Zapadni Balkna u Savjetu, ali i direktno ambasadorima zemlja članica EU.

Uporedo sa odlukom o novim poglavljima za Srbiju, zemlje članice rade i na zvaničnim zaključcima koji bi na osnovu izvještaja Komisije o napretku zemlja Zapadnog Balkana i Turske trebalo da budu usvojeni u Savjeta ministra EU 18. maja, a potvrđeni na sastanku evropskih lidera 20. i 21. juna u Briselu.

U ovom trenutku, nema informacija u kom će obliku ti zaključci biti usvojeni i da li će EU donijeti ili ponovo odložiti političku odluku o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U Briselu objašanjavaju da će junski samit lidera EU gotovo u potpunosti biti posvećen izboru kandidata za vodeća mjesta u institucijama EU i da će redovni zakljčci o proširenju biti u drugom planu.