latinica  ћирилица
06/06/2019 |  18:35 ⇒ 18:39 | Autor: SRNA

Srbija može da bude ekonomski most između Rusije i Zapada

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović izjavio je danas u Sankt Peterburgu da Srbija, zahvaljujući bescarinskim sporazumima koje ima sa EU i Rusijom, može da bude ekonomski most između njih, posebno u uslovima obostranih sankcija koje su na snazi od 2014. godine.
Nenad Popović - Foto: TANЈUG
Nenad PopovićFoto: TANЈUG

Učestvujući u panel-diskusiji o budućnosti odnosa Rusije i EU u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma, Popović je istakao da sankcije EU prema Rusiji nemaju nikakav efekat jer privreda i ekonomija, kako je naglasio, kao voda, uvijek nađu put da prevaziću sve prepreke. 

- Sankcije nikome nisu donijele dobro. Јačanje ekonomske saradnje je ključno za postizanje političke stabilnosti - naveo je Popović, saopšteno je iz Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

On je ukazao da postoji veliki broj kompanija iz EU koje su u Srbiji otvorile svoje proizvodne pogone da bi izvozile svoje proizvode u Rusiju bez carina. 

- Isto se odnosi i na ruske kompanije u Srbiji. U ovom trenutku postoje brojne kompanije iz Rusije u oblasti digitalne ekonomije, a posebno blokčejn tehnologija, koje preko Srbije imaju dostup zapadnom tržištu - rekao je Popović.

On je pozvao investitore iz Rusije i EU da ulažu u Srbiju, posebno u oblast IT i tehnoloških inovacija, te podsjetio da u Srbiji već posluju neke od najvećih svjetskih kompanija.

Popović je istakao da Srbija ima najbolje inženjere južno od Beča i Minhena. 

- Beogradski Univerzitet jedan je od četiri najbolje rangirana na Šangajskoj listi u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Samo na beogradskom Univerzitetu imamo 17 STEM fakulteta sa 42.000 studenata na svim nivoima - rekao je Popović.

On je ukazao da se Srbija jedina u regionu prvi put našla ove godine u istraživanju najrenomiranije svjetske istraživačke kuće za startap ekosisteme "Startap DŽinom" iz San Franciska. 

- Srbija je u tom istraživanju dobila najviše ocjene, deset za rast investicija i devet za rast ukupnog broja startap kompanija. Kao naša ključna prednost u izvještaju istaknut je kvalitet inženjerskog kadra koji je svrstan među pet najboljih u svijetu - rekao je Popović.