latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:12 ⇒ 19:26 | Autor: SRNA

Višnjevac: Ruski jezik zaslužuje vodeću poziciju u Srpskoj

Ruski jezik zaslužuje vodeću poziciju u Republici Srpskoj, o čemu svjedoče duboke duhovne, kulturne i jezičke spone srpskog i ruskog naroda, izjavila je Srni direktor Centra za ruske studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Višnja Višnjevac.
Višnja Višnjevac - Foto: SRNA
Višnja VišnjevacFoto: SRNA

Višnjevac je, povodom Dana ruskog jezika, koji se obilježava danas, istakla da ruski jezik treba vratiti u škole u Republici Srpskoj i, istovremeno, promovisati rusku kulturu u cjelini.

Ona je naglasila da je jedan od osnovnih ciljeva Centra za ruske studije pri Filozofskom fakultetu Pale vraćanje ruskog jezika u škole i promocija ruske kulture, te napomenula da su nedavno na okruglom stolu u Banjaluci otvorili pitanje o položaju ruskog jezika i da su zaključci sa tog skupa upućeni resornom ministarstvu.

Višnjevac je napomenula da su 22. maja, u organizaciji Ruske humanitarne misije na Balkanu i Centra za ruske studije, na Filozofskom fakultetu na Palama predavanja održali istaknuti predavači iz Ruske Federacije.

Prema njenim riječima, to je samo početak rada Centra za ruske studije, koji će u narednom periodu svu pažnju usmjeriti na promovisanje ruskog jezika na teritoriji Republike Srpske. 

- Osim toga, u toku je licenciranje novog studijskog programa na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod nazivom "Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi". Ovaj inovativni program jedinstven je u cijelom regionu i mladima će omogućiti da steknu širok spektar znanja iz oblasti rusistike i politikologije, te će i na tržištu rada imati veće perspektive - kaže Višnjevac.

Dan ruskog jezika obilježava se na dan rođenja velikog književnika Aleksandra Puškina /1799–1837/ koji je tvorac savremenog ruskog jezika.