latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:16 ⇒ 07/06/2019 | 07:56 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva potpisala Mapu puta o saradnji vlada Sankt Peterburga i Srpske (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov potpisali su Mapu puta - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine.

Predsjednica Srpske, Željka Cvijanović, naročito je istakla mogućnost buduće saradnje u obrazovanju ali i u oblasti medicine, što znači da bi u narednom periodu trebalo da bude poboljšano stručno usavršavanje u Rusiji, i to iz različitih medicinskih grana.

Mapa saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga, koju su potpisali predsjednica Srpske, Željka Cvijanović i gubernator Aleksandar Beglov, predviđa realizaciju brojnih projekata u naredne tri godine i to iz oblasti medicine, turizma, privrede, poljoprivrede, kulture i obrazovanja.

Mapom su predviđeni rokovi za svaki projekat, čime je saradnja, kaže predsjednica Srpske, mnogo konkretnija nego do sada.

- Zadovoljna sam činjenicom da ćemo razvijati saradnju na ekonomskom planu i pojačati naše trgovinske odnose. To će mnogo značiti za malu ekonomiju Republike Srpske s obzirom da ćemo imati sistemski pristup tržištu cijele Rusije, a posebno Sankt Peterburga - naglasila je Cvijanovićeva.

Sastanak sa gubernatorom Sankt Peterburga  (Foto: RTRS)

Istakla je da je zadovoljna činjenicom što će Srpska učestvovati u zajedničkim projektima, koji podrazumijevaju i obuku kadra iz Srpske u Rusiji, iz oblasti veterinastva, fitosanitarne zaštite i zdravstva.

Sankt Peterburg je ruska gubernija koja sarađuje sa Republikom Srpskom od 2006. godine, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Gubernator Sankt Peterburga u Srpsku dolazi na jesen i tada će se još detaljnije dogovoriti saradnja kada je u pitanju izvoz voća i povrća iz Srpske.

- Potrebna je potpuna transparentnost, bez zloupotrebe rokova i procedura. Naravno, u drugim oblastima, o kojima smo ranije razgovarali, osve staje otvoreno. Vezano za isporuku lijekova iz Sankt Peterburga, koji inače lijekove izvoze i imaju sertifikate da ih izvoze u Evropsku uniju, ali Agencija za lijekove na nivou BiH ne dozvoljava, tim lijekovima da budu prisutni na tržištu BiH - istakao je Dodik.

Lijekovi koji se u BiH sada uvoze iz Evrope, kaže Dodik, bili bi 20 do 25% jeftiniji ako bi ih uvozili iz Rusije. Takođe, postoji mogućnost pregovaranja o uvozu vakcina iz Rusije. Na Ekonomskom forumu Dodik je razgovarao, kako kaže, sa jednom od svjetskih banaka koja podržava ulaganje u nove tehnološke projekte.

- Pokušavamo sa njima da nađemo neku spojivu tačku. Ovdje sa predstavnicima Sankt Peterburga jedna od stvari koja nije ušla u memorandum, ali je dio našeg današnjeg dogovora  je da se formira zajednička radna grupa koja bi se bavila pitanjima vezanim za razvoj novih tehnologija. Mi smo u Vladi Srpske formirali Ministarstvo koje će se isključivo baviti time i veoma smo zainteresovani, sa stanovišta iskustva koje možemo ovdje da vidimo, koji su apsolutno na nivou  najboljihsvjetskih dostugnuća - naveo je Dodik.

Cvijanovićeva i Dodik sa gubernatorom Sankt Peterburga (Foto: RTRS)

Predsjednica Srpske učestvovala je na panelu Ekonomskog foruma čija je tema bila digitalna ekonomija. Digitalizacija društva i uvođenje novih informacionih tehnologija budućnost je Srpske, rekla je Cvijanovićeva.

- Јa sam počastvovana što sam dobila poziv posebno zato što kao predsjednica Republike Srpske mogu tu da nastupam i da pokažem vidljivost Srpske, ali i sa druge strane i to je poruka da se na nas računa kao na ozbiljne partnere kada su u pitanju i teme koje su teme modernog doba. To su digitalizacija, digitalna ekonomija, digitalna agenda. To su sve teme koje predstavljaju neke nove izazove i mislim da će to biti dobro i da se osim naše vidljivosti ovdje nauče neke stvari. Stvaraju se pretpostavke za našu saradnju digitalne ekonomije u narednom periodu - istakla je Cvijanovićeva.

Međunarodni ekonomski forum (Foto: RTRS)

Centralni panel na kome će se obratiti i ruski predsjednik, Vladimir Putin, na programu je sutra. Ekonomski forum ove godine bilježi rekordnu posjećenost – više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara u ova tri dana prodefilovaće kroz Forum.

Da je svjetski broj jedan kada je ekonomija u pitanju govori i informacija da su prošle godine na Forumu potpisani brojni ugovori u vrijednosti od nekoliko stotina miliona evra.