latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:22 ⇒ 19:29 | Autor: TANЈUG

Normandija: Sjećanje na oslobođenje od fašizma

U Normandiji se obilježava 75. godina od Dana D, kada su savezničke sile zajedničkim akcijama oslobodile zapadni dio Evrope od fašističkog režima.

U francuskom mjestu Kolevije Sur Mer, nedaleko od pješčane plaže gdje je savezničke vojnike dočekala kiša metaka i granata ujutro 6. juna 1944. godine, državnici i veterani podsjetili su se na jednu od najznačajnijih bitaka Drugog svjetskog rata.

Centralne ličnosti na komemoraciji su francuski i američki predsjednici Emanuel Makron i Donald Tramp.

- Želim da izrazim zahvalnost našim saveznicima, posebno Englezima i britanskoj premijerki Terezi Mej, sa kojima smo uvijek imali bliske odnose i povjerenje. Ponosimo se na naša velika djela u istoriji i sjećamo se našeg doprinosa u ime svjetskog mira. Da nam potraje prijateljstvo koje ćemo njegovati sjećanjima na slavne pretke našeg naroda - rekao je Makron.

Tramp je pohvalio veterane Dana D kao neke od "najvećih Amerikanca koji će ikada živjeti".

Istakao je da je na današnji dan, prije 75 godina, 10.000 muškaraca žrtvovalo svoj život, ne samo zbog kolega iz vojske i zbog svojih zemalja, već radi "opstanka slobode".

Na ceremoniji su domaćini podsjetili na riječi bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Olanda, koji je prilikom obilježavanja 70. godišnjice od završetka Drugog svjetskog rata rekao da pobjeda 8. maja nije bila pobjeda jedne nacije nad drugom, već pobjeda ideala nad totalitarnom ideologijom.

Operacija savezničkih snaga počela je dan ranije iz Portsmuta, s juga Engleske. U tom gradu su juče na ceremoniji prisustvovali britanska kraljica Elizabeta Druga, premijerka Tereza Mej, francuski predsjednik Emanuel Makron, kanadski i australijski premijeri, ljemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsejdnik Donald Tramp.

Prije 75 godina, 150.000 savezničkih vojnika su učestvovali u iskrcavanju u Normandiji. Samo prvog dana iskrcavanja poginulo je više od 10.000 vojnika.

Vazdušni, kopneni i pomorski udar savezničkih snaga na Normandiju rezultirao je oslobađanjem zapadne Evrope od nacističkog režima.