latinica  ћирилица
07/06/2019 |  08:16 ⇒ 08:25 | Autor: sputniknews.com

Rusi predstavili Ivolgu - "voz budućnosti"

Ruska kompanija "Transmašholding" je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predstavila Ivolgu - "voz budućnosti", koji će već krajem ove ili najkasnije početkom iduće godine početi da prevozi putnike poprečno, s kraja na kraj Moskve.
Voz budućnosti (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović) -
Voz budućnosti (Foto:Sputnik/Olivera Ikodinović)

MCD je projekat za rekonstrukciju postojećih brzih železničkih pruga u Moskvi i Moskovskoj oblasti i organizovanje poprečnih pravaca za prigradske električne vozove na tim prugama. U medijima se projekat naziva i "podzemni metro", iako on faktički nije dio moskovske podzemne železnice.

Novi inovativni električni voz je specijalno razvijen za projekat MCD, izjavila je za Sputnjik Zinaida Telecina, predstavnica kompanije "Transmašholding".

- To je ekološki voz, s obzirom da se mi zalažemo za prirodu i za životnu sredinu. Glavni cilj projekta MCD je da se grad rastereti, poboljša život putnika, skrati vrijeme koje putnik provodi u putu. Osim toga, mi smo se potrudili da u ovom vozu predvidimo želje putnika - rekla je Telecina.

Vozovi "Ivolga" će moći da prikupljaju i prenose informacije o broju putnika uz pomoć senzora. To je napravljeno na zahtjev putnika.

Enterijer i eksterijer "Ivolge" je pažljivo dizajniran i vodilo se računa o svakom detalju.

- Kao prvo, u vozu su veoma udobna sjedišta. Drugo, ima mjesta za bicikle i za kolica, a ima i USB punjače za uređaje, s obzirom da je već sada nemoguće zamisliti život bez tableta, telefona i drugih savremenih uređaja. U vozu radi vaj-faj i postoji dovoljan broj informaivnih tabli. Veoma je važno reći da, pored činjenice da će voz razvijati brzinu od 120 kilometara na sat, on će se i prilično brzo ubrzavati - rekla je Telecina.

Pored toga, dodala je ona, proširena su vrata na vagonima za 15 centimetara, što omogućava putnicima da se brže ukrcaju i iskrcaju što smanjuje vrijeme putovanja.

- Nadamo se da će putnici, kao i kupci, biti veoma zadovoljni kvalitetom našeg voza. Nakon što uskoro prve dvije linije MCD-1 i MCD-2 budu puštene u rad i mi ćemo moći da isprobamo nove vozove - zaključila je Telecina.