X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/06/2019 |  09:15 | Izvor: TANЈUG

"Istina se krivotvori, nasilno prave još jednu Albaniju na Balkanu"

Pisanje medija da Priština planira da pravoslavnu Crkvu Svetog Nikole na Novom Brdu rekonstruiše i predstavi kao katoličku izazvala niz reakcija.
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com) -
Darko Tanasković (foto: sveosrpskoj.com)

S obzirom na sve naučne potvrde u vezi sa pravoslavnom pripadnošću Crkve Svetog Nikole na KiM, ne bi trebalo da bude bojazni da je Albanci uistinu mogu prisvojiti, ali je potrebno preduzeti veoma energične korake radi njene zaštite, izjavio je profesor Darko Tanasković.

- Ali, naučna istina, pa i istina uopšte u vezi sa zbivanjima na KiM i oko KiM, već duže vrijeme se sistemski krivotvore i iznevjeravaju, pa moramo preduzeti veoma energične korake radi zaštite Crkve Svetog Nikole, dok nije kasno - rekao je Tanasković za "Večernje novosti".

Tvrđava Novo Brdo (Foto: Wikipedia)

Ako se ode na Kosovo i vidi kako se turistički reklamira kompleks Novog Brda, ističe Tanasković, jasno je da je riječ o segmentu projekta konstruisanja nepostojećeg i istorijski neovjerenog albanskog kulturnog identiteta "države Kosovo".

To je, kako upozorava Tanasković, dio ukupnog nastojanja da se nasilno proizvede još jedna albanska država na Balkanu.

-  Novo Brdo je za nas posebno značajno jer svjedoči, ne samo o duhovnoj, već i ukupnoj društvenoj i kulturnoj snazi srednjovjekovne srpske države na prostoru današnjeg KiM - rekao je Tanasković za "Večernje novosti".

Tanasković ističe da je rekonstrukcija navodno katoličke crkve u Novom Brdu, uz zabrinjavajuće vandalske intervencije u njenoj prvobitnoj strukturi, obrazac kako se ovaj kvazikulturni inženjering sprovodi.

Ostaci crkve Svetog Nikole na Novom Brdu (Foto: academia.edu)

Problem je u tome što, kako dodaje Tanasković, slijedeći "političku korektnost" i "akademska korektnost" prijeti da kontaminira naučnu svijest u nekim sredinama na Zapadu.

- Zato je potrebno zazvoniti na uzbunu svim raspoloživim sredstvima, a posebno je važno animirati arheološki esnaf u svijetu, gdje naši stručnjaci uživaju znatan ugled. Unesko je, svakako, jedna od prvih adresa - naglasio je Tanasković.

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će arheološki institut Kosova, u saradnji sa njemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovjekovne katedralne crkve Svetog Nikole, koju, kako upozorava Eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju "katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu".

Mediji o planiranom projektu konzervacije Crkve Sv. Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo, protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, govore o "katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu" ignorišući zvanično ime opštine, navodi se u saopštenju.