latinica  ћирилица
07/06/2019 |  10:52 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Trninić razočaran stavom pojedinih sindikata

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da je razočaran i iznenađen ponašanjem pojedinih sindikata u Željeznicama Republike Srpske koji su održali štrajk upozorenja, zahtijevajući povećanje plata, te ocijenio da to nije stav svih zaposlenih već pojedinih sindikalnih lidera.
Neđo Trninić - Foto: SRNA
Neđo TrninićFoto: SRNA

- Razočaran sam i iznenađen takvim stavom sindikata jer sam sa njima razgovarao. Ovo što je ponudila Uprava `Željeznica` bio je dogovor sa pojedinim sindikatima - rekao je Trninić Srni.

On kaže da raspolaže informacijama da ovo nije stav zaposlenih u Željeznicama Republike Srpske, već nekoliko sindikalnih lidera koji na taj način pokušavaju da sačuvaju svoje pozicije.

- Povećanja plata u Željeznicama Republike Srpske nema dok se ne potpiše kolektivni ugovor. Sadašnji stimulativni dio posljedica je dobrih rezultata u prethodnom periodu - naveo je Trninić.

Šest od ukupno osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri Željeznicama Republike Srpske održali su danas polučasovni štrajk upozorenja jer sa Upravom nije postignut dogovor o zahtjevima za povećanje plata, na čemu sindikati insistiraju, izjavio je ranije Srni predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin.

Uprava Željeznica Republike Srpske juče je donijela odluku da radnicima uz platu za maj isplati i stimulaciju, imajući u vidu da plate nisu povećavane godinama, a da analize rada u prva četiri mjeseca pokazuju prebačaj prihoda i smanjenje rashoda realno planiranih za ovu godinu.

Ovom odlukom predviđeno je da radnicima koji primaju platu do 500 KM stimulacija iznosi 10 odsto, od 500 do 700 KM osam odsto, a onima čija je plata od 700 do 1.100 KM šest odsto.

U okviru Željeznica djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika inFrastrukture Doboj, Sindikat radnika inFrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.