latinica  ћирилица
07/06/2019 |  11:46 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Ruska ambasada: Bahato miješanje OHR-a u rad pravosudnih institucija

Ambasada Ruske Federacije u BiH neprijatno je iznenađena izjavom Kancelarije visokog predstavnika u vezi sa pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i njegovog predsjednika, saopšteno je Srni iz ove amabasade.
Ruska ambasada u Sarajevu - Foto: RTRS
Ruska ambasada u SarajevuFoto: RTRS

Iz ruske Ambasade navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da "izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se 'riješi' pitanje".

- Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav - ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH i poručuju da je miješanje u rad pravosudnih organa u BiH neprihvatljivo.

Iz ruske Ambasade su pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je uputio poziv Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preduzme, kako je naveo, potrebne korake u vezi sa disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije.

Povezane vijesti:

Tegeltija pisao ambasadorima zemalja članica PIK-a+

Pet ambasada, OHR i OEBS odgovorili Tegeltiji