X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/06/2019 |  13:36 ⇒ 19:35 | Izvor: RTRS

Pet ambasada, OHR i OEBS odgovorili Tegeltiji

Nakon što je predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija uputio otvoreno pismo Upravnom odboru Savjeta za implementaciju mira reagujući na stavove visokog predstavnika Valentina Incka u vezi s odlukama disciplinske komisije VSTS, stigao je odgovor OEBS-a, OHR-a, ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Holandije i Španije.
Sarajevo - PIK sastanak (arhiva) - Foto: SRNA
Sarajevo - PIK sastanak (arhiva)Foto: SRNA

- Dole potpisane ambasade i misije su alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTS, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTS. Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava. Pozivamo VSTS i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Savjeta nalažu potpune i temeljne istrage -naveli su u odgovoru Tegeltiji.

Dodaju da Zakon o VSTS ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTS mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke.

- Ustvari, funkcija predsjednika VSTS zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Takođe podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTS da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH - saopštili su u zajedničkoj izjavi.

Povezane vijesti:

Tegeltija pisao ambasadorima zemalja članica PIK-a

Ruska ambasada neprijatno iznenađena izjavom OHR-a