X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/06/2019 |  13:41 ⇒ 14:52 | Izvor: sputniknews.com

Četiri prištinske bolnice ilegalno trgovale ljudskim organima

Zbog sumnje da se ilegalno bave trgovinom ljudskih organa, inspekcija je privremeno zatvorila četiri prištinske bolnice.
Trgovina organima (Foto:CC0/freeimage4life) -
Trgovina organima (Foto:CC0/freeimage4life)

Zbog sumnje da se ilegalno bave trgovinom ljudskih organa, inspekcija je privremeno zatvorila četiri prištinske bolnice, protiv 17 zdravstvenih radnika i osoblja su podnete krivične prijave i svi ti predmeti su još uvijek u istražnom postupku, pišu Novosti.

Nora Krasnići, vršilac dužnosti glavnog inspektora zdravstva u kosovskom Ministarstvu zdravlja, izjavila je da je tokom inspekcije u tim privatnim bolnicama utvrđeno da su se bavile nezakonitim aktivnostima, a smrznute ljudske ćelije su prenesene na Odeljenje ginekologije kosovskog univerzitetskog kliničkog centra da bi bile sačuvane.

Zdravstvena inspekcija, zajedno sa Kosovskom policijom, sprovela je inspekcije u nekim privatnim bolnicama koje imaju dozvolu za pružanje usluga u oblasti medicinske oplodnje.

Svrha inspekcija bila je kontrola sprovođenja Zakona o reproduktivnom zdravlju.

Tom prilikom su, piše prištinska Gazeta ekspres, utvrđene neke povrede Zakona o reproduktivnom zdravlju, prema kojima je Zdravstvena inspekcija izrekla mjeru privremene obustave aktivnosti u ovim institucijama.

U međuvremenu, Kosovska policija je primijenila određene mjere prema zdravstvenim radnicima u tim bolnicama u skladu sa zakonskim odredbama policije.

Baki Keljani, portparol Kosovske policije, izjavio je da je Odjeljenje za trgovinu ljudskim organima tokom inspekcije u pomenutim bolnicama utvrdilo niz kriminalnih radnji, nezakonitu transplataciju i trgovinu ljudskim organima i ćelijama.

Zbog toga je, dodao je, 17 osoba uhapšeno, među kojima osim građana s Kosova, ima i pripadnika drugih nacionalnosti.

- Slučaj se odnosi na privatne klinike za koje se sumnja da su počinile krivična djela nezakonite transplantacije i trgovine ljudskim organima i ćelijama, saizvršilaštvo i neodgovorno liječenje. U tim slučajevima sumnja se na ukupno 17 osoba. Ovi slučajevi su procesuirani u saradnji sa Zdravstvenim inspektoratom u okviru Ministarstva zdravlja, a odlukom inspektora IVF odjeljenja te bolnice su zatvorena. Protiv osumnjičenih je podnesena krivična prijava i istraga je u toku -  rekao je Keljani.

U međuvremenu, advokat jedne od ovih privatnih bolnica Besnik Beriša tvrdi da nema dokaza da postoji zloupotreba ćelija ili embriona.

On tvrdi takođe da su sve što su vidjeli u evidenciji Inspektorata zdravstva bili neki tehnički nedostaci u vezi sa vođenjem evidencije, preliminarnih izjava ili potpisa.

Međutim, predmeti su pod istragom.