latinica  ћирилица
07/06/2019 |  13:54 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Plenarna sjednica Foruma; Putin: Američka valuta - instrument pritiska (FOTO/VIDEO)

U Sankt Peterburgu održana je plenarna sjednica Međunarodnog ekonomskog foruma.
Plenarna sjednica foruma - Foto: RTRS
Plenarna sjednica forumaFoto: RTRS

Prisutnima se obratio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Učesnicima su se obratili i predsjednik NR Kine Si Đinping, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Vlade Јermenije Nikola Pašinjan, te predsjednik Vlade Slovačke Peter Pelegrini.

Ruski predsjednik izjavio je u obraćanju da je povjerenje prema dolaru u opadanju širom svijeta i da je neophodno revidirati njegovu ulogu, budući da je američka valuta postala instrument pritiska na cijeli svijet.

Putin je ocijenio da je velika greška Amerikanaca što su sami sebi uništili svu prednost koju su stekli još od osnivanja aktuelnog finansijskog Bretonvudskog sistema.

- Taj sistem je formiran još prije 75 godina. Potom je usaglašen i Јamajski valutni sistem, koji je dodatno potvrdio prioritet dolara u odnosu na druge svjetske valute. Međutim, tada nije riješen glavni problem, a to je da se postigne balans valutnih odnosa. U međuvremenu su se pojavili novi ekonomski centri, porasla je uloga regionalnih valuta i promijenio se balans snaga i interesa - ukazao je Putin.

On je rekao da je uprkos rastu globalne ekonomije, aktuelni model međunarodnih trgovinskih odnosa u krizi.

- Plan o razvoju Rusije ne može funkcionisati izvan globalnog konteksta, Putin.

On je rekao da se razvoj Rusije ne može graditi bez uzimanja u obzir unutrašnjeg, državnog i globalnog plana, zbog razmjera globalnog konteksta, istorije, kulture, kao i ljudskog i ekonomskog potencijala.

Putin je rekao je da bi pokušaju SAD da izgura kineskog giganta Huavej sa svjetskog tržišta mogli biti prvi znak dolaska novog tehnološkog rata.

Putin je zahvalio svim gostima na njihovom učešću i prijateljstvu prema Rusiji, za posvećenost zajedničkom radu i poslovnoj saradnji koja je uvijek zasnovana na pragmatizmu, razumijevanju zajedničkog interesa, kao i na međusobnom povjerenju, otvorenosti i jasnim stavovima, javio je TASS.

Predsjednik Kine izjavio je da je ova zemlja spremna da dijeli svoje tehnologije sa svojim partnerima.

Kako je rekao, Kina će nastaviti da otvara pristup svom tržištu i stvara dobronamjernu atmosferu za konkurenciju.

- Čvrsto ćemo se držati principa ekonomske globalizacije. Spremni smo da sa svim partnerima dijelimo svu našu tehnologiju - rekao je Si Đinping.

Plenarnoj sjednici prisustvovali su i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Nakon plenarne sjednice, Cvijanovićeva će se sastati sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Međunarodni ekonomski forum ove godine bilježi rekordnu posjećenost - više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup. 

Plenarna sjednica foruma (Foto: RTRS)

Povezane vijesti:

Cvijanovićeva i Dodik obišli štandove učesnika Foruma