latinica  ћирилица
07/06/2019 |  13:54 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

U Malešiću služen parastos za 15 srpskih boraca i 18 civila

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomenika u Malešiću kod Zvornika, danas je obilježeno 27 godina od zločina nad 15 pripadnika Vojske Republike Srpske i 18 civila iz ovog sela i Androvića, Vitinice i Odžačine koje su ubili muslimanski vojnici.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položile porodice poginulih boraca i civila, te predstavnici gradske Boračke organizacije Zvornik.

Član Predsjedništva gradske Boračke organizacije Zvornik Milorad Šakotić rekao je novinarima da je u napadima muslimanskih snaga iz susjednih sela Vitinice i Sapne, koja gravitiraju ovim naseljima, tokom 1992. godine poginulo 15 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 18 civila, među kojima je bilo sedam žena.

- Oni nisu nikoga napadali, samo su branili svoja ognjišta i sela - rekao je Šakotić koji je i predsjednik mjesnog odbora Boračke organizacije Malešić.

On je dodao da za ova zlodjela još niko nije odgovarao.

Savo Kulić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske iz sela Malešić, rekao je da je u dobro pripremljenoj akciji muslimanskih snaga prije 27 godina u ovom selu i zaseocima ubijeno više vojnika i civila, među kojima je bio i njegov brat.

- Uhvatili su ga živog i odveli. Pronašli smo ga nakon dva mjeseca prekrivenog lišćem i odsječene glave kilometar od sela pored puta - kaže Kulić.

I on kaže da za ova zlodjela niko nije procesuiran pred nadležnim pravosudnim institucijama.