latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:12 | Autor: SRNA

Bećković: Albanci nemaju ni brvna, pa idu na naše crkve i manastire

Akademik Matija Bećković izjavio je danas da nije prvi put i da nije nikakvo čudo to što Albanci na Kosovu i Metohiji pokušavaju da prisvoje crkvu Svetog Nikole u Novom Brdu.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

- Bilo bi prirodnije da su neko brvno prebacili preko neke rijeke pa da znamo za njega kao veliku zadužbinu, ali pošto nema ni brvna, onda se mora ići na naše crkve i manastire - rekao je Bećković Srni.

Prema njegovim riječima, na Kosovu i Metohiji srpskih crkava i manastira više je nego i na jednom drugom parčetu srpske zemlje.

- Samo je nebo ozvjezdano onoliko koliko je Kosovo onebesano srpskim manastirima, crkvama, grobištima i manstirištima - istakao je Bećković.

Eparhija raško-prizrenska ranije danas izrazila zabrinutost zbog najave početka "izvesnih radova" na lokalitetu drevne srpske srednjovjekovne katedralne crkve Svetog Nikole, uz finansijsku podršku Njemačke.

U saopštenju iz Eparhije istakli su da mediji govore o "katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu", ignorišući zvanično ime opštine.

Hram Svetog Nikole nalazi se u jednoj od četrdesetak specijalnih zaštićenih zona, koje po zakonima samoproglašenog Kosova podliježu posebnoj proceduri, koja ne zavisi samo od kosovskih institucija, već i od stava Srpske pravoslavne crkve.

Eparhija raško-prizrenska ukazala je i da je taj stari vjerski objekat na sajtu Ministarstva kulture samoproglašenog Kosova netačno predstavljen kao rimokatolička crkva, bez ikakvog pominjanja autentične istorije hrama i rezultata arheoloških istraživanja.