latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:13 ⇒ 14:13 | Autor: SRNA

Više od 50 odsto nestalih sahranjeno na osnovu prepoznavanja

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je da je u Republici Srpskoj više od 50 odsto poginulih, koji su se vodili kao nestali u proteklom ratu, sahranjeno na osnovu identifikacije urađene klasičnom metodom prepoznavanja.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

- U ovom trenutku nezahvalno je govoriti i mi nemamo predstavu koliko je poginulih sahranjeno na osnovu pogrešne identifikacije klasičnom metodom - rekao je Mitrović Srni.

Mitrović je naveo da bi Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i Institut za nestala lica BiH trebalo tim povodom da urade stručnu analizu.

- Mislim da bi trebalo da se uradi analiza opisa tijela za života i nakon smrti da bi se mogli uporediti svi podaci o licima koja su identifikovana klasičnom metodom i sahranjena - pojasnio je Mitrović.

On je naveo da se može ići u proces reekshumacije grobnih mjesta i ponovne identifikacije DNK analizom samo u slučajevima za koje se opravdano sumnja da je riječ o pogrešnoj identifikaciji klasičnom metodom prepoznavanja.

- Problem je što mnoge porodice nisu dale krvne uzorke i što je bliža rodbina u međuvremenu umrla - dodao je Mitrović.

Portparol Instituta za nestala lica BiH Emza Fazlić rekla je ranije Srni da su na području Mrkonjić Grada iz grobnog mjesta reekshumirani posmrtni ostaci Dušana Roljića za koje je utvrđeno da je riječ o pogrešnoj identifikaciji klasičnom metodom.

Fazlićeva je rekla da su prošle sedmice na gradskom groblju u Brodu reekshumirani i posmrtni ostaci iz grobnog mjesta Nedeljka Mitrića zbog sumnje da je riječ o pogrešnoj identifikaciji klasičnom metodom.

- Iz posmrtnih ostataka Mitrića izuzeti su koštani uzorci i poslati na DNK analizu u Banjaluku - istakla je Fazlićeva.