latinica  ћирилица
07/06/2019 |  14:50 ⇒ 17:31 | Autor: RTRS

Krivična prijava protiv Eko trejda i Univerzuma zbog nezakonitog odlaganja otpada (FOTO)

Grad Banjaluka podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u preduzeću Eko trejd i Univerzum, nakon što je, tokom kontrole Ekološke inspekcije u krugu Poslovne zone Incel, otkriveno nezakonitog odlaganje otpadnih, industrijskih materija, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Nezakonito postupanje sa industrijskim otpadom otkriveno je tokom kontrole niza preduzeća koje djeluju u krugu nekadašnjeg, hemijskog giganta.

- Umjesto da otpad zbrinjava na zakonom propisani način i na lokaciji za koju su imali dozvolu, otpad ili dio njega, zapravo je prosipan unutar jedne zapuštene lokacije na drugoj lokaciji unutar Incela - navode iz Odjeljenja.

Vlasnik oba preduzeća je Petar Šmitran, a u krugu Incela djeluju dvije njegove firme – Eko trejd i Univerzum. Obje firme registrovane su za zbrinjavanje industrijskih onečišćenja, odnosno prikupljanje i zbrinjavanje upotrebljenog motornog ulja.

Nezakonito odlaganje otpada u krugu Incela (Foto:www.banjaluka.rs.)

Po ovom otkriću, preduzeću je zabranjen daljni rad, a prostor oko lokacije – na koji je nepropisno zbrinjavan otpad – ograđen je zaštitnom trakom. Sa lokacije je uzokovan rasuti otpad i poslan na analizu u Institut za zaštitu i ekologiju. Po analizi će biti poznato o kakvoj vrsti otpada se radi, a sumnja se da se radi o iskorištenom motornom ulju, koja je ova firma prikupljala od drugih preduzeća.

Nezakonito odlaganje otpada u krugu Incela (Foto:www.banjaluka.rs.)

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Јanko Kecman ističe da je Grad Banjaluka odlučan je da izađe na kraj sa svim, potencijalnim ekološkim prijetnjama u krugu Incela, te sve poslovne subjekte koje predstavljaju eventualni problem stavi pod puni nadzor i kontrolu.

U međuvremenu, Grad Banjaluka očekuje da bi do sredine ovog mjeseca trebao dobiti rezultate istraživanja kvaliteta zemljišta u krugu Incela. Tokom proteklog mjeseca, izvršeno je uzorkovanje zemljišta sa 44 lokacije u krugu Incela.

-Za 20-tak dana imaćemo i rezultate istraživanja svih uzoraka zemljišta nakon čega ćemo znati koliki je stvarni stepen onečišćenja – rekao je Kecman.

Izvor: www.banjaluka.rs.ba