X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/06/2019 |  15:48 | Izvor: SRNA

Rusija bi mogla da pokrene novi proces protiv Gugla

Ruska državna regulatorna služba za komunikacije "Roskomnadzor" saopštila je danas da nije zadovoljna Guglovim sistemom filtriranja sadržaja i da bi mogla da pokrene novi proces protiv ove kompanije, javila je agencija RIA.
Gugl - Foto: RTRS
GuglFoto: RTRS

Rusija je prošle godine pokrenula civilnu tužbu protiv Gugla, optužujući ovu kompaniju da nije ispoštovala zakonsku obavezu da ukloni određene sadržaje iz rezultata pretrage interneta.

Šef Roskomnadzora Aleksander Žarov rekao je da nije isključena mogućnost pokretanja novog procesa i da je, tim povodomi, poslato pismo prvom čovjeku "Gugla" Leriju Pejdžu.

- Oni su do aprila postepeno povećali filtriranje zabranjenog saobraćaja, negdje oko 80 odsto, a moram da sa žaljenjem kažem da smo od 30. maja izmjerili da je taj procenat opao na 67,3 odsto - rekao je Žarov.

On je napomenuo da je iznos kazne čije izricanje omogućava relevantni zakon 700.000 rubalja /10.770/ dolara.

Roskomnadzor je 11. decembra 2018. godine kaznio Gugl" sa 500.000 rubalja /7.600/ dolara zbog nepoštovanja zakona o pretraživačima interneta i obaveze da iz rezultata izbaci sajtove koji su u registru zabranjenog materijala.