latinica  ћирилица
07/06/2019 |  15:52 ⇒ 17:59 | Autor: SRNA

Vučić o Kosmetu: Obje strane "malo da popuste"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je svijet podijeljen o pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ali da prištinski lider Hašim Tači i Albanci misle da južna srpska pokrajina pripada samo kosovskim Albancima.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je na panelu "Dijalog Beograd-Priština - ulaženje u srž", održanom u okviru Međunarodne konferencije "Globsek" u Bratislavi, rekao da se do rješenja kosovskog pitanja može doći samo kompromisom i da ono mora biti takvo da obje strane "malo popuste".

- Ne može biti da Srbi bezuslovno moraju da priznaju nezavisnost. To se neće dogoditi. To znači da moramo mi da nađemo rješenje. Nadam se da će u budućnosti biti nekih hrabrih ljudi ne samo u Beogradu, već i Prištini da prihvate rješenja koja će biti kompromis, a ne koja će samo njima odgovarati - kaže Vučić.

On je naveo da srpske vlasti čine sve da bi bio postignut dogovor sa Prištinom, ali da, nažalost, do sada u tome nije bilo uspjeha, a i sadašnja situacija nije najbolja, prenijeli su beogradski mediji.

- Ako pitate kakve su nam mogućnosti za rješenje, ja sam prilično pesimističan, ali to ne znači da neću dati sve od sebe kao i svi drugi da održimo mir, stabilnost, a u isto vrijeme pokušamo da nađemo moguća rješenja - podvukao je on.

Vučić je rekao da Beograd i Priština različito gledaju na teritoriju Kosova, te da Albanci misle da je samo njihovo, ali da, prema Ustavu Srbije, cjelokupna teritorija južne pokrajine pripada isključivo Srbiji.

Vučić je na skupu, na kojem je učestvovao i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, naglasio da je mir potreban, ali i da su neke od opcija koja je Srbija bila rada da predloži naišle, ne samo na odbijanje u međunarodnoj zajednici, već i u samoj Srbiji.

Predsjednik Srbije je učesnicima panela u Bratislavi pojasnio kakvu Srbija štetu trpi zbog prištinskih taksi na srpsku robu, koje su potpuno suprotne sporazumu CEFTA koje su zapadnobalkanske države potpisale još 2006. godine.

- Tači je rekao da su takse uvedene protiv Srbije zbog našeg agresivnog ponašanja, a mi smo radili samo naš posao, a to je da se borimo protiv članstva Kosova u Unesko i Interpolu. Ništa agresivno nismo uradili što bi ugrozili albanski narod. Nismo ništa učinili da im naudimo. Јedino pitanje je da se ne slažemo o pitanju statusa, i prema njihovom mišljenju to je agresivno srpsko ponašanje - rekao je on.

Vučić je upitao koliko će Prištini biti potrebno, kada budu ukinute takse da ponovo razgovara, pošto je Beograd spreman da to učini odmah po ukidanju taksi, te dodao da je neophodno da i Priština pravi ustupke.

On je negirao tvrdnje Tačija da se u Briselskom sporazumu nalazi odredba da Srbija neće da blokira samoproglašeno Kosovo na putu ka članstvo u međunarodnim organizacijama i dodao da je to nešto što se nalazilo u nacrtu, ali ne i u finalnom dokumentu.

Vučić je naveo da u finalnom dokumentu piše da obje strane neće jedna drugu blokirati na evropskom putu, pa se to tiče samo puta ka EU, ali ne i Unesko i Interpol.

VUČIĆ PONOVO POZVAO TRAMPA DA POSЈETI SRBIЈU

Vučić je rekao poslije sastanka sa američkim diplomatama u Bratislavi da je imao poruku za predsjednika SAD Donalda Trampa i da ga je opet pozvao da posjeti Srbiju.

On sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom i američkim senatorom Ronom Džonsonom.

- On ima veliku podršku u SAD i nijedan američki predsednik dugo nije dolazio kod nas. To bi dovelo do velikih promena u našim odnosima i bilo i te kako važno za nas - rekao je Vučić novinarima.

On je ocijenio da su razgovori u Bratislavi bili važni, ali bez većih promjena, te za sljedeću sedmicu najavio posjetu Srbiji vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera.

- Za nas je važno da razumemo šta Amerikanci žele i da nastojimo da oni razumeju šta mi želimo - rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbija i dalje insistira na tome da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH i istakao da to znaju i velike svjetske sile.

- Amerikanci su bili jasni u izjavama da se takse povuku, ali je moja molba da budu istrajniji i glasniji - rekao je Vučić.

Upitan za komentar o navodnoj Palmerovoj izjavi o podjelama, Vučić kaže da izjava nije baš takva kakvu su je mediji prenijeli.

- Očekuje se da mi i Albanci donesemo rešenje, a onda će sile da daju svoje mišljenje. I to je fer. Daleko smo od dogovora, razgovora i to su činjenice, ali i to će morati da krene, a da bi krenulo, potrebno je da se ukinu takse - rekao je Vučić.

Kada je riječ o izjavi premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradijana da je pozicija Prištine danas jača, Vučić je istakao da onaj ko ima jaku poziciju nema potrebe da to ponavlja.

- Gde im je to snažna pozicija? To što su čedo Zapada nije nikakva novost, a njihova pozicija danas je, mislim, i slabija - rekao je Vučić.