latinica  ћирилица
07/06/2019 |  16:05 ⇒ 17/09/2019 | 14:14 | Autor: RTRS

Predstavljena nagradna igra - fiskalnim računom do stana

Ministarstvo finansija u saradnji sa poslovnom zajednicom, Udruženjem ekonomista i Privrednom komorom organizuje nagradnu igru prikupljanjem fiskalnih računa. Biće dodijeljeno pet stanova, za koje je Ministarstvo obezbijedilo 800.000 KM. Nagradna igra počinje 1. jula, a izvlačenje se očekuje u septembru.

Izdavanje fiskalnih računa zakonska je obaveza, koja sada građanima može da donese i sreću. Slanje fiskalnih računa počinje 1. jula. U nagradnoj igri mogu učestvovati svi koji poštom pošalju deset fiskalnih računa izdatih u Srpskoj. Ministarstvo finansija je za tu svrhu obezbijedilo 800.000 KM, čime je kupljeno pet stanova u Banjaluci. Šalju se i računi prikupljeni u junu.

- Ovom akcijom želimo da podstaknemo građane da razmišljaju šta znači kad dobiju fiskalni račun, a šta znači kad ne dobiju. Poenta je smanjenje sive ekonomije, što je jedan od osnovnih ciljeva ekonomske reforme Vlade - istakla je Zora Vidović, ministarka finansija Srpske.

Riječ je o sistemskoj akciji, koju su podržali i ekonomisti, a po uzoru na Srbiju, koja već treću godinu organizuje slične akcije.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SVOT Saša Grabovac rekao je da će i slipovi kao i fiskalni račun moći učestvovati u ovoj nagradnoj igri radi povećanja bezgotovinskog plaćanja.

- Slotovi vrijede isto kao i fiskalni račun. Deset slotova je kao deset fiskalnih računa - rekao je Grabovac.

Nagradna igra je započeta na inicijativu poslovne zajednice, koji će takođe učestvovati dodjelom vaučera. Očekuju da će akcija pomoći u borbi sa nelojalnom konkurencijom.

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao je da Unija podržava aktivnosti na realizaciji ove nagradne igre koja će doprinijeti smanjenju sive ekonomije u Srpskoj i povećati povjerenje građana u institucije sistema.

- Važno je da ćemo smanjenjem sive ekonomije dobiti uslove za smanjenje opterećenja na rad i omogućiti povećanje neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj - istakao je Aćić.

Dragana Šobot iz Privredne komore Republike Srpske rekla je da se Privredna komora zalaže za rasterećenje privrede.

- Ako omogućimo ravnopravan odnos svim privrednim subjektima, moći će i Vlada da primijeni mjere koje će ići u pravcu rasterećenja privrede - istakla je ona.

Informacije o adresi i načinu slanja računa, biće objavljeni u programu RTRS-a, koji je glavni pokrovitelj, kao i na posebnoj internet stranici i svim društvenim mrežama.