latinica  ћирилица
07/06/2019 |  17:42 | Autor: SRNA

Bregu: EU da region postavi kao geopolitički prioritet

Evropska unija bi trebalo da zauzme mnogo čvršći politički i strateški pristup i region postavi kao geopolitički prioritet, jer bez zapadnog Balkana nikada neće biti kompletna, rekla je danas generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na "Globsek" forumu u Bratislavi.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

- Okrenimo se od geopoetike ka geopolitici. EU mora biti spremna da zapadni Balkan zaista postavi kao geopolitički prioritet i da politički sukob u regionu oblikuje kao borbu za ili protiv Evrope. Ovakav pristup pomoći će da se održi stabilnost i uticaj u sopstvenom problemima opterećenom dvorištu - naglasila je Bregu u obraćanju na panelu "Zapadni Balkan, udaljavanje od Evrope?".

Ona je istakla da je dugo čekanje na vratima Evrope u velikoj mjeri uticalo na region, navodeći da UN procjenjuju da bi do 2050. godine zapadni Balkan mogao izgubiti 14 odsto stanovništva, saopšteno je iz RCC-a.

- Posebno je zabrinjavajući odliv visokokvalifikovane radne snage, u ogromnoj mjeri mladih i visokokvalifikovanih radnika i stručnjaka. To ne iznenađuje, s obzirom na to da je stopa nezaposlenosti mladih veća od 35 odsto, dvostruko više nego u EU - dodala je Bregu.

Ona je napomenula da se mora težiti sprovođenju opipljivih, nepovratnih, strukturnih reformi koje će region približiti standardima EU i tako poboljšati život građana.

Na "Globsek" forumu u Bratislavi obratili su se i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Crne Gore Milo Đukanović, kao i ministar inostranih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva.