latinica  ћирилица
07/06/2019 |  18:41 ⇒ 22:49 | Autor: RTRS

Forum u Sankt Peterburgu: Američki pokušaji dominacije - recept za trgovinske ratove (FOTO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovo je u svom rodnom gradu poželio dobrodošlicu kineskom predsjedniku Si Đinpingu koji boravi u trodnevnoj posjeti Rusiji.

Dvojica lidera prvo su krstarili Nevom brodom Aurora koji je imao važnu ulogu tokom Oktobarske revolucije zahvaljujući kojoj je, prema riječima kineskog predsjednika, marksizam stigao u Kinu. Nakon krtstarenja, na Državnom univerzitetu Sankt Peterburga predsjedniku Siju dodijeljen je počasni doktorat.

Foto: RTRS

Lideri dvije svjetske velesile potom su se obratili učesnicima Foruma, najvažnijeg ekonomskog događaja u Ruskoj Federaciji u posljednje 23 godine. Ruski predsjednik je rekao da pokušaji Amerike da nametnu svoju dominaciju drugima predstavljaju recept za trgovinske ratove.

- Uzmite situaciju u vezi sa kompanijom Huavej. Postoje pokušaji ne samo da se ona osujeti, nego da se golom silom izgura sa globalnog tržišta. U nekim krugovima to nazivaju prvim tehnološkim ratom predstojeće digitalne ere - rekao je Putin.

Foto: RTRS

Nezaobilazna tema bila je i izgradnja gasovoda "Sjeverni tok dva" koji podrazumijeva postavljanje dva kraka cjevovoda od Rusije do Njemačke, kojim bi se dopremalo 55 milijardi kubnika gasa Evropi. Plan je da se cjevovod izgradi do kraja godine.

- Taj gasovod ne odgovara interesima onih koji su navikli na to da njihove račune plaćaju drugi. Ti ljudi će se beskonačno truditi da osujete sve slične projekte. Cilj Sjevernog toka dva jeste da se podigne energetska bezbjednost Evrope i u skladu je sa interesima i Evrope i Rusije. Da to nije slučaj, mi ne bismo imali partnere u realizaciji ovog projekta - rekao je Putin.

Foto: RTRS

Kineski predsjednik je poručio da je Kina spremna da dijeli svoje tehnologije sa partnerima i da će nastaviti da otvara pristup svom tržištu i stvara dobronamjernu atmosferu za konkurenciju.

- Čvrsto ćemo se držati principa ekonomske globalizacije. Spremni smo da sa svim partnerima dijelimo svu našu tehnologiju, uključujući i tehnologiju 5G. Rusija je za Kinu prioritetni partner u svim oblastima - rekao je Si Đinping.

Foto: RTRS

Putin je rekao i da je povjerenje prema dolaru u opadanju i da je neophodno revidirati njegovu ulogu budući da je postao instrument pritiska širom svijeta. On je dodao da je velika greška Amerikanaca što su sami sebi uništili svu prednost koji su stekli.