latinica  ћирилица
07/06/2019 |  20:58 ⇒ 08/06/2019 | 11:31 | Autor: RTRS

Dodik razgovarao sa predstavnicima Zarubežnjefta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik večeras je razgovarao sa predstavnicima "Zarubežnjefta" u Sankt Peterburgu gdje zajedno sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu.

- Ovo je bio zaista poučan dan. Bilo je prilike da se sastanem sa mnogima koje poznajem već dosta godina. Sastao sam se i sa prijateljima iz "Zarubežnjefta". Imali smo konkretan sastanak sa ljudima iz Gasnjefta, dakle onog dijela Gasproma koji se bavi naftom i koji je prisutan u Srbiji - rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao da je bilo dogovora i o poslu koji bi mogli da obavljaju na prostoru čitave Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

- Sreli smo se sa nekim bankama, bankarima i onima koji podržavaju njihovu ekonomiju. VTB banka, Sberbanka su banke koje je sam Putin u svom govoru označio kao okosnice finanskijskog sistema same Ruske Federacije - naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva sutra će imati sastanak sa rukovodstvom Gasproma.

- Glavni cilj našeg dolaska, a to je važno za Ruse da se bude ovdje na Forumu, je da se kao što smo najavljivali obave završni razgovori na temu kako graditi gasovod iz pravca Beograda, odnosno iz Srbije preko Bijeljine  do Banjaluke i kako činiti i stvoriti neke nove potrošače na području Srpske - naveo je Dodik.

Istakao je da je i ključno pitanje na Forumu bilo upravo pitanje gasa.

- Sjeverni tok koji gradi Rusija zajedno sa Njemačkom od strane Amerike se osporava. Gas je jedan od strateških energetskih sirovina koji su važni za ukupan razvoj - rekao je Dodik i dodao da je veoma važno da Srpska dobije taj energent.

Naglasio je da će to i biti glavni ekonomski projekat u narednih godinu, dvije dana u Srpskoj zajedno sa izgradnjom auto-puteva.

Dodik je istakao da su loši politički odnosi u svijetu i da se to moglo čuti i na Forumu.

- Loši su zato što su politički tj.ekonomski interesi promijenili prioritete. Sada je policentričan svijet i u tom pogledu, vidimo velike igrače na sceni kao što je to Kina, a i Rusija - naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH i dodao da su upravo Kina i Rusija danas potpisale ugovor vrijeden 23 milijarde dolara, ali da se plaćanje vrše u lokalnim valutama, a ne da se upotrebljava dolar.

Naveo je da je Forumu jedna od tema bilo i pitanje funkcionisanja organizacije Ujedinjenih nacija, kao i kako je istakao carinski rat između Kine i Amerike.

- Onda se može vidjeti sa kolikim problem je suočen čitav svijet i kako se, što je važno za nas, pozicionirati u takvom nečemu. Naravno da mi, kao izrazito mali, moramo vidjeti kako se snaći u svemu tome. kako se postaviti i preživjeti ova vremena u kome je svijet u potpunom neredu, i političkom i ekonomskom  - zaključio je Dodik.