latinica  ћирилица
08/06/2019 |  08:17 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Pale: Pomen stradalim pripadnicima čete "Petar Pandurević"

Na mjesnom spomen-obilježju Stanica u Palama danas će biti obilježeno 27 godina od stradanja 14 boraca čete "Petar Pandurević" koji su, zajedno sa svojim komandantom, poginuli u napadu muslimanskih snaga na srpske položaje na Trebeviću.
Pale - pomen - Foto: SRNA
Pale - pomenFoto: SRNA

U 11.00 časova biće služen parastos i prislužene svijeće u znak sjećanja na herojstvo srpskih vojnika.

Napad muslimanskih izvršen je 8. juna 1992. godine u trenutku sahrane 45 boraca koji su ubijeni 4. juna u Žepi. Јake neprijateljske snage pokušale su da probiju oslabljenu odbrambenu liniju na Trebeviću i prodru u dubinu srpske teritorije.

Tog 8. juna 1992. godine, prilikom napada muslimanskih snaga na oslabljene srpske položaje na Trebeviću poginulo je 14 boraca čete "Petar Pandurević" zajedno sa komandantom.

Četa "Petar Pandurević" formirana je početkom rata. Imala je 200 hrabrih boraca, čuvala je srpske položaje na Trebeviću i obišla brojna ratišta širom Republike Srpske. Poginulo je 36 boraca ove čete, 18 je ranjeno, a troje ima status ratnih vojnih invalida.

I ove godine organizovan je Memorijalni turnir čete "Petar Pandurević", a finalna utakmica će biti odigrana danas.

Boračka organizacija Pale pokrovitelj je Memorijalnog turnira u malom fudbalu "Petar Pandurević" na koji su se ove godine prijavilo 32 ekipe.

Ove godine na turniru je učestvovalo 272 učesnika turnira u pet kategorija. To su predškolski uzrast, učenici od prvog do trećeg razreda, od četvrtog do šestog, od sedmog do devetog i kategorija djevojčice.

Boračka organizacija Pale obezbjeđuje pehare i medalje, a opština i Grupa "Mreža" nagrade za sve učesnike.