latinica  ћирилица
08/06/2019 |  09:17 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

Vigemark: Što prije formirati Savjet ministara bez uslovljavanja

Specijalni predstavnik EU za BiH Lars Gunar Vigemarka izjavio je da Savjet ministara BiH mora što prije da bude formiran i da političke stranke treba da odustanu od uslovljavanja i fokusiraju se na ono oko čega se mogu složiti.

Vigemark ističe da ni za zemlju ni za građane nije dobro što vlast još nije konstituisana, te dodaje da je normalno da se u demokratskom društvu uspostavljaju koalicije, koje su apsolutna nužnost u zemljama kao što je BiH, gdje nema ni jednog političkog subjekta koji može sam formirati vlast.

- Dakle, potrebna je koalicija i zato je potreban kompromis. Mi smo jasno više puta isticali svim strankama da treba da odustanu od uslovljavanja i da se fokusiraju na ono oko čega se mogu složiti - rekao je Vigemark za Euroblic.

On smatra bi u ovom trenutku najbolja tema za to bila evropske integracije, podsjetivši da je izašlo mišljenje Evrope komisije.

- Sada je prava prilika da pokažete svoju ozbiljnost prema EU, odnosno našim zemljama članicama, koje će čitati ni razmatrati to mišljenje i na osnovu njega pripremati formalne zaključke. Te zaključke okčekujemo do kraja ove godine, možda i u septembru ili oktobru, tako da se vlasti u BiH, prije svega Savjet ministara, ali i federalna vlada moraju formirati - naveo je Vigemark.

On smatra da tačka iz Izvještaja koji se odnosi na prenos nadležnosti ne znači da će doći do slabljenja entiteta na uštrb BiH i da ne vidi da će se na neki značajniji način mijenjati dejtonsko uređenje BiH.

Vigemark je naveo da se mišljenje Evropske komisije u prvom redu refereira na izborni proces, te na mehanizam koordinacije.

- Vrlo jasno se navodi potreba jačanja mehanizma koordinacije na svim nivoima vlasti. Morate imati ministre svih nivoa vlasti, kako najviših, tako i najnižih, koji će se okupljati, razgovarati o pitanjima EU i pronalaziti zajedničke stavove, a potom ih prezentovati. To je možda taj politički nivo mehanizma koordinacije koji nije dovoljano iskorišten - rekao je Vigemark.

On je naglasio da se mora razmišljati o drugačijem sistemu od sadašnjeg, gdje propisi moraju važiti za cijelu BiH i gdje ne može jedan entitet usvojiti neko pravilo, a drugi entitet reći da ga neće usvojiti.