latinica  ћирилица
08/06/2019 |  10:38 ⇒ 14:39 | Autor: RTRS

Dodik i Cvijanovićeva sa Perovićem: Značajna saradnja Sankt Peterburga i Srpske (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetili su Kancelariju Predstavništva Republike Srpske Sankt Peterburgu.

Predsjednica Srpske izrazila je zadovoljstvo radom kancelarije Predstavništva Republike Srpske u Sankt Peterburgu na poboljšanju imidža Srpske.

Cvijanovićeva je istakla doprinos Predstavništva u povezivanju privrednih subjekata, kao i u oblasti kulture i zdravstva, saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike.

Ona je ukazala na sve značajniju saradnju Republike Srpske i Sankt Peterburga, te istakla da je potpisivanjem Mape puta za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između Srpske i Sankt Peterburga 2019-2021. data nova energija i zamah saradnji na polju ekonomije, kulture, turizma, zdravstva, omladine i sporta.

Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su sa Duškom Perovićem, šefom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, o radu kancelarije Predstavništva u Sankt Peterburgu.

Kancelarija Predstavništva Srpske u Sankt Petereburgu počela je sa radom u novembru 2018. godine za vrijeme održavanja međunarodnog kongresa Slovenski svijet.

Cvijanovićeva je istakla da ova kancelarija ima višestruku funkciju - održava političku vezu, saradnju, služi boljem razumijevanju, ali i realizuje privredne projekte.

- To smo mogli da vidimo u prethodnom periodu, a vidjećemo i u narednom, te dodala da će kancelarija biti u funkciji onog zbog čega je uspostavljena, a to je da se unapređuje saradnja između Srpske i Sankt Peterburga.

Cvijanovićeva je ocijenila da će ovo predstavništvo dobiti svoju potpunu opravdanost nakon potpisivanja Mape puta za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između Srpske i Sankt Peterburga 2019-2021. godine.

- Ovde se spajaju zajedno i politička i privredna dimenzija i to nam omogućava da imamo redovnu komunikaciju i da mnogo toga znamo, ali isto tako i da mi kažemo šta su naši stavovi - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su odnosi sa Rusijom u cjelini izuzetno dobri i da niz godina postoji dobra saradnja i dobro razumjevanje.

Istakla je da je ponosna na čitav niz izvještaja Republike Srpske koji se prezentuju u Savjetu bezbjednosti UN, gdje se saopštava ono što jeste realnost u okviru BiH.

- I ta dimenzija saradnje postoji, ali ja sam zadovoljna zbog funkcionalnosti Predstavništva, aktivizma koji ovdje postoji i čvrste veze sa institucijama Srpske, koja mora postojati jer su predstavništva instrument Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da predstavništva u Moskvi i u Sankt Peterburgu pokazuju interes i opredjeljenje Srpske da bude prisutna tamo gdje je dobrodošla.

Dodik i Cvijanović u Sankt Peterburgu (Foto: RTRS)

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović rekao je da je, zahvaljujući kancelariji ovog predstavništva u Sankt Petrburgu, Srpska u Rusiji izuzetno dobro prepoznata.

- Svi ovdje znaju šta je Republika Srpska. Imamo jako dobre odnose i oni nam sami predlažu neke stvari. Do nas je sada kako ćemo sve to da realizujemo - rekao je Perović.

On kaže da Kancelarija u Sankt Peterburgu, u kojoj je, za sada, zaposleno jedno lice, omogućava lakšu komunikaciju sa gradskom upravom i partnerima.

Perović kaže da su mnoge delegacije privrednika iz Srpske bile u Kancelariji u Sankt Peterburgu, čiji prostor mogu koristiti radi pregovora.

- To je i mjesto za prezentaciju i za sastanke - dodao je Perović.