latinica  ћирилица
08/06/2019 |  13:24 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Obilježeno 27 godina od formiranja Zvorničke brigade

U Zvorniku je danas obilježeno 27 godina od formiranja Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske.
25 godina Zvorničke brigade - Foto: SRNA
25 godina Zvorničke brigadeFoto: SRNA

Tim povodom služen je pomen, prislužene su svijeće i položeni vijenci na Spomenik za 1.080 poginulih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je novinarima da je Zvornička brigada bila jedna od najboljih brigada Vojske Republike Srpske koja je junački vodila borbu na granicama zvorničke opštine naspram snaga Drugog korpusa takozvane Armije BiH. 

- Zvornička brigada je zaslužna za slobodu srpskog naroda, odbranu srpskih teritorija i stvaranja Republike Srpske -  rekao je Savčić i dodao da je u borbama ova brigada imala ogroman broj poginulih boraca i veliki broj ranjenih.

On je naglasio da nikada ne treba zaboraviti pripadnike Zvorničke brigade koji su svojim životima stvarali slobodu srpskom narodu i dali doprinos u stvaranju Republike Srpske. 

- Zbog toga izražavam duboko poštovanje porodicama naših poginulih saboraca i svim pripadnicima Zvorničke brigade, sa željom da datum formiranja obilježavaju sa ponosom i zadovoljstvom dugi niz godina - rekao je Savčić.

On kaže da ono što su uradili pripadnici Zvorničke brigade za stvaranje Republike Srpske treba da bude dodatna obaveza vlastima na lokalnom i republičkom nivou, koje treba da se pobrinu da ti ljudi žive životom dostojnim čovjeka i borca koji je stvorio prvu srpsku državu na ovim prostorima.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je da je formiranjem Zvorničke brigade ovo područje, odnosno srpski narod, dobilo vojnu silu koja ga je štitila od svakodnevnih napada muslimanskih vojnih formacija. 

- Zvornička brigada bila je dobro organizovana i disciplinovana i ubrzo je postala najbolja brigada Vojske Republike Srpske, o čemu svjedoče visoka odlikovanja koje je dobila za zasluge u odbrani srpskog naroda i srpske teritorije - rekao je Ristić.

Zvornička brigada izgubila je u odbrambeno-otadžbinskom ratu 538 boraca, 32 su nestala, dok je 1.800 ranjeno, od kojih su 1.100 ratni vojni invalidi.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomenik položile su porodice poginulih boraca, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Stjepan Macanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici lokalne vlasti, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Policijske uprave Zvornik i boračkih organizacija proisteklih iz proteklog rata.