latinica  ћирилица
08/06/2019 |  14:53 | Autor: SRNA

Apel međunarodnoj zajednici da sačuva svetinje na Kosmetu

Srpska pravoslavna crkva i Antiohijska pravoslavna crkva apelovale su da međunarodna zajednica sačuva svetinje na Kosovu i Metohiji, te pozvale da se istinito sagleda problem terorizma.
Srpska pravoslavna crkva -
Srpska pravoslavna crkva

Povodom završene posjete patrijarha srpskog Irineja Antiohijskoj patrijaršiji u Siriji i Libanu, dvije crkve su pozvale međunarodnu zajednicu i sve vlade da istinito sagledaju problem terorizma, koji već veoma dugo pritiska sve zemlje i ljude Istoka, među kojima su i hrišćani, za šta posebno tešku cijenu plaćaju djeca Antiohijske crkve i drugi, navedeno je u  zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Istaknut je značaj saradnje unutar pravoslavlja, te upućen poziv na učvršćivanje i aktiviranje dijaloga među svim autokefalnim pravoslavnim crkvama, jer je to jedini način za izlazak iz krize.

Ukazano je da se moraju poštovati istorijske i geografske granice između pomjesnih crkava.

U saopštenju se ističe da je jedinstvo pravoslavnog svijeta dragocjeno nasljeđe koje je zavještao Isus Hrist, te da će ostati sačuvano bez obzira na buduće krize.

- Dvije crkve potvrđuju da odgovornost leži na svima - unutar i izvan Sirije, za isušivanje izvora terorizma kako sa ideološkog, tako i sa oružanog aspekta, kao i za nalaženje rješenja za krize na miran način - što bi trebalo da sačuva čovjeka Istoka od trpljenja posljedica rata kao što su otmice, ubijanje, protjerivanje i nasilje - navodi se u saopštenju.

Dvije crkve osudile su zločinačku otmicu mitropolita grada Alepa - Јovana Ibrahima i Pavla Јazidžija i ćutanje na međunarodnom planu "koje je obavijalo i još obavija ovaj slučaj", te pozvale sve da ulože trud da bi oni bili pušteni na slobodu.