latinica  ћирилица
08/06/2019 |  16:29 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Nova serija stranačkih zapošljavanja u Sarajevu

Na pomolu nova imenovanja u institucijama BiH. I to bez konkursa. Direktorske fotelje i novi četvorogodišnji mandat trebalo bi da dobiju novi – stari direktori - Agencije za statistiku, Agencije za nadzor nad tržištem i Agencije za unapređenje stranih investicija.

Direktorima ove tri agencije krajem godine ističe mandat.

Ipak, iz Agencije za državnu službu već sada Savjetu ministara predlažu da im bez konkursa dodijele nove četvorogodišnje mandate.

U Sarajevu trka do posljednje fotelje. I to direktorske ili zamjeničke.

Rukovodstvu Agencije za statistiku BiH – direktoru Velimiru Јukiću i zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću četvorodišnji mandat ističe 9. decembra.

Iz Agencije za državnu službu predložili su produžetak mandata.

- Predlažemo da Vijeće ministara razmotri dodjelu mandata rukovodećim državnim službenicima, Velimiru Јukiću i Miljanu Popiću, bez javnog konkursa - istakli su u ovoj Agenciji.

Za mandat bez konkursa predloženi su samo direktor Јukić i zamjenik Popić, ali ne i drugi zamjenik Fadil Fatić.

Slično je i u Agenciji za nadzor nad tržištem BiH. I direktoru Aleksandru Golijaninu i zamjeniku Draženu Primorcu ističe mandat 16. decembra.

Ipak, samo direktoru, po preporuci Agencije za državnu službu, za novi mandat konkurs nije potreban.

I direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija Gordanu Miliniću mandat ističe 16. decembra. U novi i on može bez konkursa.

- Predlažemo da Vijeće ministara razmotri dodjelu mandata rukovodećem državnom službeniku, Gordanu Miliniću, bez javnog konkursa - ističe se u dokumentu Agencije za državnu službu.

Na naša pitanja o prijedlogu za imenovanja direktora i zamjenika bez konkursa iz Agencije za državnu službu BiH odgovaraju - oni su samo dostavili standardnu informaciju.

Na potezu su, kažu, u Savjetu ministara. Parlamentarci iz Srpske upozoravaju - Savjet ministara u tehničkom mandatu nema kredibilitet. Odluke donose bez konsultacija s legitimnim predstavnicima Republike Srpske.

- I ono što jeste dodatno problematično jeste potreba Sarajeva da proizvodi podobne Srbe koji bi predstavljali Republiku Srpsku i one politike koje su veoma važne Sarajevu - rekao je Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Iz civilnog sektora poručuju da se državni službenici moraju birati na konkursu.

- Taj način biranja predlažemo zbog toga što je to jedini način da se da prednost kompetencijama i vještinama, a ne da se da prednost političkim imenovanjima - kaže Uglješa Vuković, istraživač – analitičar, agencija Transparensi internešnl.

U Centru civilnih inicijativa kažu da po Zakonu o državnoj službi BiH - rukovodećem državnom službeniku - sekretaru sa posebnim zadatkom na poziciji direktora ili zamjenika direktora Agencije mandat može biti produžen ukoliko u toku mandata nisu dobili negativnu ocjenu.

Ipak, poručuju da u javnoj upravi ne bi trebalo da bude imenovanja bez konkursa.

- Јavna uprava je tu zbog građana. To nije politički plijen i ne bi trebalo da se koriste samo pojedini članovi zakona koji u tom trenutku pogoduju nekoj političkoj partiji - ističe Ana Lučić, koordinator za odnose sa medijima Centra civilnih inicijativa.

Ni nakon šest godina od popisa nemamo rezultate koje priznaju svi u BiH.

Nije poznato koliko je Gordan Milinić unaprijedio strane investicije u BiH. Poznati je akter različitih skandala.

Ipak, od Agencije za državnu službu zaslužili su pozitivne ocjene i preporuku za naredni mandat.

Ovo je zbirni Izvještaj o ocjenjivanju državnih službenika u institucijama BiH od jula do decembra prošle godine.

Od ukupno 2.136 državnih službenika u 52 institucije, ocjenu - ne zadovoljava - dobio je samo jedan državni službenik.

Prosječna ocjena svih državnih službenika je 3,61 - "naročito uspješan" za rubriku – vjerovali ili ne.