latinica  ћирилица
08/06/2019 |  18:11 ⇒ 20:18 | Autor: SRNA

Mošti sveštenomučenika Velimira Mijatovića u crkvi na Sokocu

Mošti sveštenomučenika Velimira Mijatovića prenesene su danas iz sela Zakomo kod Rogatice, gdje su ga partizani ubili u martu 1945. godine, u Crkvu Svetog proroka Ilije na Sokocu u kojoj će trajno biti položene.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da su sveštenomučenika Velimira ubili njegovi neprijatelji misleći da novostvorenoj religiji ateizma prinose žrtvu ubijajući i mučeći čestitog, neosuđenog i neoptuženog sveštenika, kao što su ubili stotine drugih.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je blaženopočivši mitropolit Nikolaj predložio da sveštenomučenik Velimir bude uvršten u red svetih velikomučenika, što je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve jednoglasno prihvatio.

On je podsjetio da je sveštenik Mijatović službovao na Sokocu i da se danas vraća u zavičaj kao sveštenomučenik.

- To je za ovaj grad i svakog od nas veliki događaj. Dočekali smo sveštenomučenika Velimira ponovo na Sokocu, da ovdje nastavi ono što je činio prije nego što su ga ubili i mučili, da se Bogu moli za sve nas - istakao je mitropolit Hrizostom.

Inicijativu za prenos moštiju sveštenomučenika Velimira u rodni grad pokrenuo je sveštenikov unuk Velimir Mijatović koji sa majkom živi Amsterdamu u Holandiji.

- Ovo je jedan veliki dan za nas, jer se moj djed sveštenik vratio u svoj grad, kod svog roda i naroda. Meni je bilo veoma važno da se to desi - rekao je Mijatović danas novinarima.

Јelena Mijatović, snaha sveštenomučenika Velimira, kaže da je ponosna što je djed njenog sina, koji nosi djedovo ime, našao potomke poslije 70 godina traganja za istinom o stradanju sveštenomučenika Velimira Mijatovića.

- Uspjela sam naći njegov grob, a u crkvi na Sokocu je kivot koga smo sa velikom ljubavlju svi pripremali - rekla je Mijatovićeva.

Umirovljeni prota Milorad Ljubinac, koji je 40 godina službovao na Sokocu, kaže da je mnogo čuo o porodici Mijatović iz koje je sveštenomučenik.

On je naglasio da je sa jednim od braće iz te porodice, uglednim građaninom Sokoca Јosifom Mijatovićem, godinama nastojao da dođe do istine o stradanju sveštenika Velimira i njegovog drugog brata, sveštenika Vojislava za čiji se grob još ne zna.

- Sveštenik Mijatović je činio mnogo dobra ovom narodu, a u Užicu je preko Crvenog krsta prihvatao izbjelice iz ovih krajeva, ali je ubijen kada je rat završen - kaže prota Ljubinac.

Prema podacima do kojih je prota Ljubinac došao, sveštenik Velimir Mijatović ubijen je u martu 1945. godine zajedno sa njegovim đakom Milošem Ćosovićem na putu ka Rogatici u selu Zakomo, kada su pripadnici Sandžačke patizanske brigade "čistili" teren od ostatak četničkih jedinica u ovim krajevima.