latinica  ћирилица
08/06/2019 |  20:29 | Autor: SRNA

Odbijanje Prištine da ukine takse - poraz politike EU

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je odbijanje Prištine da ukine takse na srpsku robu poraz politike Evropske unije.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

On je rekao da EU, ili ne shvata da takva vrsta gubljenja kredibilteta šteti njoj samoj, ili se, u stvari, neke zemlje predstavljaju kao da vrše pritisak na Prištinu da ukine takse, a zapravo joj poručuju da ne mora to da učini.

- EU se postavila kao garant Briselskog sporazuma, ali nemogućnost implementacije i jasna i nedvosmislena poruka prištinskog rukovodstva koje kaže `ne pada nam na pamet` da prihvatimo Briselski sporazum, sve što smo tamo potpisali, sve što smo obećali, sve što je garantovano, sad smo se predomislili, od toga nema ništa, poraz je EU - rekao je Stefanović za TV "Pink".

Povodom današnjeg telefonskog razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel o dijalogu Beograda i Prištine, Stefanović je rekao da Vučić vodi dobru i stabilnu politiku koja pokazuje da se bori za Srbe i da Srbija nešto dobije na Kosmetu.

- Imate kontinuirane pokušaje da se kroz razgovore obezbedi stabilnost koja je veoma važna, ne samo za našu zemlju, već i za region, da se obezbedi mir i više novih investitora. Sve je to preduslov da bi investitori došli - rekao je Stefanović.

On je dodao da se Vučić nalazi u situaciji u kojoj bi mu bilo lakše da vodi drugačiju politiku, politiku koja bi se dopadala svima, ali koja ne bi donijela neke rezultate, mada bi njemu lično donela političke poene.