latinica  ћирилица
09/06/2019 |  12:06 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Bijeljina: Završen festival dječijeg i omladinskog folklora "Pletenica"

U Bijeljini je sinoć završen festival dječijeg i omladinskog folklora "Pletenica". U dva festivalska dana nastupila su 24 folklorna društva iz Srbije i Republike Srpske i više od 1.000 djece i omladine koji su se predstavili sa prvim naučenim koreografijama tradicionalnih igara i pjesama.

Dva festivalska dana ulice Bijeljine bile su praznik pjesme i igre.

Večernjim nastupima kulturno-umjetničkih društava prethodili su defilei učesnika, od najmlađih do nastarijih članova folklornih grupa. U igri i pjesmi uživali su i učesnici i građani Bijeljine.

- Dolazak u Bijeljinu zaista mi znači jer upoznam puno ljudi, lijepo se družimo, putujemo, a najvažnije je što čuvamo srpsku kulturu i tradiciju - kaže Јelena Brezičanin, KUD "Vuk Karadžić" Plandište, Srbija.

Među učesnicima je mnogo društava koja na ovaj Festival dolaze svake godine.

- Zadovoljni smo ovim Festivalom, jako je lijepo za vaš grad i državu. Djeca se druže i rađaju se mnoga prijateljstva - ističe Slađana Babin iz Srpskog kulturnog centra "Stevan Sremac" iz Sente.

Zadovoljni su i organizatori Festivala jer je sve proteklo bez problema.

- Došlo je 1.200 učesnika, KUD-ovi iz BiH i Srbije, svi su se odazvali, došli na vrijeme i uspjeli smo dva defeile dana da sprovedemo, uprkos velikim temperaturama posljednjih dana - rekla je Aleksandra Cvjetinović, predsjednica KUD "Pletenica" Bijeljina.

Organizator Međunarodnog festivala dječijeg i omladinskog folklora bilo je Kulturno-umjetničko društvo "Pletenica" i Klub za djecu "Garfild".