latinica  ћирилица
09/06/2019 |  14:17 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Јedanaesto dijete u porodici Gluhović

Bračni par Maja i Nenad Gluhović iz rogatičkog sela Božine dobili su 11. dijete - sina Njegoša i, prema riječima majke, više ne planiraju proširenje porodice.
Porodica Gluhović iz Rogatice (Foto: Opština Rogatica) -
Porodica Gluhović iz Rogatice (Foto: Opština Rogatica)

Prvo dijete, sina Bogdana, Gluhovići su dobili prije dvadeset godina. Zatim su se rađali Nevena, Suzana, Gorica, Dragoljub, blizanci Dušan i Dušica, Snežana, Јovanka, Danijela i nedavno Njegoš.

Veliku podršku pružaju im Opštinska uprava Rogatica i Centar za socijalni rad. Njihovi predstavnici posjetili su Gluhoviće i uručili im osnovne životne namirnice, kao i 1.000 KM, dar načelnika opštine Milorada Јagodića, objavljeno je na sajtu opštine Rogatice.

Ovako brojnoj porodici potrebno je mnogo toga i svaka pomoć je dobrodošla, ali su oni veoma skromni i zadovoljni onim što imaju.

Maja ističe da je sin Bogdan zaposlen u Oružanim snagama BiH i da pomaže koliko može. 

- Imamo četiri krave, mlijeko, sir i kajmak za naše potrebe. Planiramo da pravimo štalu i želja nam je da imamo deset krava. Tada ću moći prodavati mlijeko što će nam biti od velike koristi - ispričala je Maja.

Direktor Centra za socijalni rad Marina Ćosović kaže da često pomažu ovoj porodici. 

- Svakom akcijom koju organizujemo oni su obuhvaćeni, a kroz projekat socijalizacije svake godine neko od djece ide na more - rekla je Ćosovićeva.

Ocjene i vladanje malih Gluhovića u školi su za primjer, a želje su ima veoma skormne.

Na pitanje šta bi željela da ima, desetogodišnja Dušica je odgovorila "još krava". I želje braće i sestara ne razlikuju se od njenih, što pokazuje da je i u današnje vrijeme moguće njegovati istinske životne vrijednosti.

Glava mnogobrojne porodice, otac Nenad je borac prve kategorije, a zarađuje radeći za nadnicu da bi porodici obezbijedio hranu, dok se Maja, uz veliku pomoć djece, brine o domaćinstvu.

Maju je majka napustila po rođenju 1981. godine, a odgojila je baka. Imala je želju da ima mnogobrojnu porodicu, koja joj se i ostvarila.