X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
09/06/2019 |  16:39 | Izvor: sputniknews.com

Karta "istorijske" Mađarske uzburkala Hrvatsku

Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom istorijskom kontekstu, navelo je Ministarstvo spoljnih i evropskih pitanja Hrvatske.
Karta "istorijske" Mađarske (foto: abouthungary.hu) -
Karta "istorijske" Mađarske (foto: abouthungary.hu)

Ministarstvo je, povodom karte "istorijske" Mađarske, naglasilo da je neprihvatljivo promovisanje aspiracija koje se ni u prošlosti nisu pokazale uspješnim.

Riječ je o slici karte "istorijske" Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorije, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavila Međunarodna kancelarija za informisanje u sklopu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomen-dan uveden 2010. godine, kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora iz 1920. godine između saveznika i Mađarske u palati Trianon u Versaju.

Po tom mirovnom ugovoru, Mađarska je izgubila dvije trećine teritorije, koje su podijeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Rumunije.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske je odmah po objavljivanju fotografije, karikature iz 1921. godine, na Twitter About Hungaru stupilo u kontakt sa mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave sa prikazom dijelova hrvatskih teritorija, za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske, koje su oduzete Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje istorijskih činjenica. navelo je to hrvatsko ministarstvo.